Griekse demonstranten komen op voor hun Luilekkerland: ’Europa moet betalen’

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, May 20 2011.

Europarlementariër Hans van Baalen is volgende week in Athene om de Nieuwe Democratische Alliantie van voormalig minister Bakuyanni toe te spreken.

van onze speciale verslaggever Charles Sanders

 
Griekse demonstranten komen op voor hun Luilekkerland: ’Europa moet betalen’
Bron: Blog Hans van Baalen

De meeste Grieken trekken zich niets aan van de steeds sterker aanzwellende Europese kritiek op hun torenhoge schulden en schokkend gebrek aan daadkracht. Een rondgang langs banken, ondernemers en werknemers gisteren in Athene en Thessaloniki leverde vooral laconieke reacties op.

„EU en IMF zullen moeten blijven bijspringen”, meent projectleider Theodor Kastanidis van gasbedrijf EDPA. „Want zodra ze ons laten vallen, zal de schade voor Europa en de euro nog veel groter uitpakken.”

Woede

Na jarenlang potverteren, uitdelen en vooral veel luieren - aangewakkerd door een ellenlange stoet van socialistische regeringen - lijkt Griekenland elke vorm van realiteit verloren te hebben. Als De Telegraaf in de hoofdstad mensen op straat confronteert met de woede die in andere EU-lidstaten speelt, waaronder Nederland, wordt schouderophalend gereageerd.

„Wij blijven echt niet tot 65 jaar of nog hogere leeftijd doorploeteren”, zegt Michalis Geroulianos van nationaal spoorwegbedrijf OSE. „Met 53 is het welletjes. Dat gold voor onze ouders en voorouders, dat geldt voor ons.”

Dat hardwerkende Nederlanders en andere Europeanen financieel moeten boeten voor de 110 miljard euro die inmiddels al in de bodemloze put aan de voet van de Akropolis is gestort, deert het overgrote deel van de bijna elf miljoen Grieken niets.

Sterker: nu de linkse regering van premier Giorgos Papandreou eindelijk mondjesmaat maatregelen neemt met btw- en accijnsverhogingen en de extreem lage pensioengerechtigde leeftijd op de agenda heeft durven zetten, is het op het Syntagma Plein tegenover het Griekse parlement elke dag raak. Demonstranten komen in het geweer tegen zwaardere lasten en de dreigende inbreuk op hun leventje in Luilekkerland.

Paraat

Bij grote banken als Emporki en Credit Agricole staat oproerpolitie paraat om actievoerders buiten de deuren te houden. Ook elders in Athene wemelt het van agenten.

„Maar echt serieus nemen we ze niet”, zegt de eigenaar van een schoenenzaak aan de chique winkelstraat Empoy Ermou. „Er zijn in dit land zo ongelooflijk veel ambtenaren, de politie onderscheidt zich alleen van al die andere dikbetaalde overheidsdienaren door voortdurend met blauw zwaailicht aan rond te toeren.”

Europarlementariër Hans van Baalen is volgende week in Athene om de Nieuwe Democratische Alliantie van voormalig minister Bakuyanni toe te spreken.

De VVD’er: „Geen genade meer, de Grieken moeten de pijn voelen. Twaalf maanden per jaar vakantie vieren, het kan niet meer. Ze moeten zich aanpassen en het Duits-Nederlandse voorbeeld volgen. Dus onder curatele, bezuinigen, pensioenleeftijd verhogen, snijden in de overheid en - eindelijk - belasting innen. Verder moet Griekenland onroerend goed aan onder andere Nederland in onderpand geven. Alleen zo kan het zwaar geschonden vertrouwen worden herwonnen.”