Bodyscan toegelaten mits efficiënt, gezond en niet verplicht

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, May 24 2011.
Bodyscan toegelaten mits efficiënt, gezond en niet verplicht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De bodyscan moet veilig zijn voor de gezondheid, privacy respecteren en efficiëntie van reizen garanderen", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. Het Europees Parlement heeft vandaag het groene licht gegeven voor bodyscans op vliegvelden van de Europese lidstaten. Het vraagt wel om garanties voor de gezondheid en veiligheid van de reizigers en medewerkers.

"De bodyscan is niet het enig zaligmakend middel om de veiligheid van de luchtvaart te garanderen. Het is maar één van de middelen. Liever dan carte blanche te geven aan de lidstaten, kun je beter Europese afspraken maken over de voorwaarden voor het gebruik van deze bodyscans."

Bozkurt stelt vast dat volgens de voorstellen van het Europees Parlement elke vorm van mogelijk schadelijke ioniserende straling nu wordt uitgesloten. Privacy en intimiteit moeten worden gerespecteerd. Bovendien kunnen passagiers de bodyscan weigeren en kiezen voor een alternatieve zoekopdracht. "Routine checks moeten losgekoppeld worden van bijbehorende persoonsgegevens. Verzamelde informatie en afbeeldingen worden vernietigd en dus niet bewaard", voegt Bozkurt toe.

Ook heeft het Europees Parlement nogmaals aangedrongen om een einde te maken aan het verbod op het meenemen van vloeistoffen in een vliegtuig vanaf 2013, zoals in EU-wetgeving is geregeld. Daarvoor in de plaats moet betere apparatuur komen, die het beleid met vloeistoffen overbodig maakt.

Bron afbeelding: SXC / fcl1971.