Europarlement wil quota voor vrouwen in raden van bestuur

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, May 25 2011.

Op aandringen van GroenLinks heeft de commissie Vrouwenrechten van het Europees Parlement om quota voor de raden van bestuur van grote bedrijven gevraagd. Als bedrijven in 2012 het percentage vrouwen onvoldoende hebben verhoogd, wil zij dat de Europese Commissie met wetgeving komt. Hiermee geeft het Europarlement een steuntje in de rug van eurocommissaris Viviane Reding.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen: "Het Europees Parlement vindt dat er lang genoeg gewacht is. Bedrijven krijgen een allerlaatste kans om het aantal vrouwen in besturen, dat nu nog steeds rond de schandalige lage twaalf procent ligt, eindelijk op peil te brengen. In Noorwegen bestaan quota al. Dat is enorm effectief gebleken en mag van mij Europese navolging krijgen."

De Europese Commissie heeft aangegeven dat ze op internationale vrouwendag 2012 zal bepalen of het bedrijfsleven voldoende vooruitgang heeft geboekt. GroenLinks zal eurocommissaris Reding daar aan houden.

“Het Europees Parlement zal geen genoegen nemen met een half procentje vooruitgang per jaar zoals de praktijk nu is”, zegt Cornelissen.

“Bedrijven moeten hun old-boys netwerken vandaag nog laten weten dat deze SGP-mentaliteit in 2012 echt niet meer kan.”

In juni wordt het rapport aan het gehele Europees Parlement voorgelegd.