Europarlement bekritiseert Nederlandse inbreuk op vrij verkeer werknemers

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, May 26 2011, 12:06.
Europarlement bekritiseert Nederlandse inbreuk op vrij verkeer werknemers
Bron: GroenLinks Europa

“Houdt Nederland zich aan de Europese afspraken over vrij verkeer van werknemers?” Op verzoek van GroenLinks i-Europarlementariër Marije Cornelissen i roept de commissie Burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement i de Europese Commissie i op om die vraag te beantwoorden. GroenLinks denkt dat de voorstellen van minister Kamp om Bulgaren en Roemenen van de Nederlandse arbeidsmarkt te weren in strijd zijn met het vrij verkeer van werknemers.

Nederland draait de klok terug

Zowel het voorstel van minister Kamp om de toegang van Roemenen en Bulgaren tot de Nederlandse arbeidsmarkt strenger te maken, als zijn plan om de toegang van EU-burgers tot de sociale zekerheid en opvang te beperken, ondermijnen het vrij verkeer van werknemers, vindt Cornelissen. “De Europese Commissie zou er goed aan doen om Nederland te corrigeren. Terwijl overal aan een open Europese arbeidsmarkt gewerkt wordt, draait Nederland de klok terug.”

Europese arbeismobiliteit

Het Europees Parlement behandelt maatregelen om de arbeidsmobiliteit in de Europese Unie te bevorderen. Cornelissen diende een amendement in dat zich negatief uitspreekt over landen zoals Nederland, die de rechten inperken van werknemers uit de landen die sinds 2004 en 2007 lid zijn van de Europese Unie. Het voorstel van Cornelissen dat de Europese Commissie oproept om te controleren of dit in overeenstemming is met de regels werd vandaag gesteund door een meerderheid in de commissie Burgerlijke vrijheden.

Het voltallig Europees Parlement geeft naar verwachting in juli goedkeuring aan de maatregelen.