Waarom moet NL uitkeringen naar Turkije exporteren? Kamervragen

Source: P.H. (Pieter) Omtzigt i, published on Friday, May 27 2011.

De rechter in Luxemburg heeft bepaald dat een aantal mensen, die naar Turkije verhuisd zijn toch recht hebben op een toeslag, die de regering in 2000 heeft afgeschaft.

Die toeslag uit de toeslagenwet vult een werknemersverzekering (WW, WAO) aan tot het Nederlandse sociaal minimum. Het is dus logisch om die alleen aan mensen in Nederland uit te keren.

De regering wil de toeslagen afschaffen, ook in Europa: dat is terecht.

Maar we stellen hier de vragen om goed naar uitspraak te kijken en een wet te maken, die niet door de Europese rechter omver gekegeld wordt.

En het moet natuurlijk niet zo zijn dat we door het associatieverdrag van Turkije met de EU, straks wel gedwongen worden bepaalde uitkeringen te exporteren naar Turkije, terwijl we ze niet naar Duitsland hoeven te exporteren.

De uitspraak in het Engels:

http://www.lex.unict.it/eurolabor/en/documentation/sentenze/11/case485-07.pdf

Vragen van de leden Van Hijum en Omtzigt aan de minister van SZW en de staatssecretaris van SZW

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van uitspraak C‑485/07, waarin het Europese Hof in Luxemburg bepaalt dat Nederland de uitkering inzake de toeslagenwet, die voorziet tot aanvulling tot het Nederlandse sociale minimum, uit te blijven keren in Turkije?
  • 2. 
    Welke gevolgen heeft dit voor uitkeringen inzake de toeslagenwet, die zijn ingegaan voor 2000, die zijn ingegaan tussen 2000 en 2010 en uitkeringen die zijn ingegaan na 1/1/2011?
  • 3. 
    Hoeveel mensen, die eerder hun toeslag zijn kwijtgeraakt, krijgen hem terug op grond van deze wet en hoe is de groep samengesteld?
  • 4. 
    Onder welke omstandigheden zijn uitkeringen inzake de toeslagenwet nu exporteerbaar naar buurland Duitsland?
  • 5. 
    Onder welke omstandigheden moeten uitkeringen inzake de toeslagenwet geexporteerd worden naar Turkije, dat geen lid van de EU is?
  • 6. 
    Naar welke verdragslanden (Bosnië-Herzegovina; Brazilië; Canada; Chili; Israël; Kaapverdië; Kosovo; Kroatië; Marokko; Montenegro; Nieuw-Zeeland; Servië; Tunesië; Verenigde Staten; Zuid-Korea), kan de export van toeslagen al worden stopgezet?
  • 7. 
    Welke juridische mogelijkheden heeft u om de toeslagen, die bedoeld zijn om aan te vullen tot het Nederlands sociaal minimum, niet langer exporteerbaar te laten zijn, zowel binnen de EU als buiten de EU?
  • 8. 
    Welke verdere gevolgen heeft deze uitspraak voor de Nederlandse sociale zekerheid?