Nederlandse Europarlementariërs: ’In de prullenbak ermee’

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Saturday, May 28 2011.

Door de Nederlandse Europarlementariërs in Brussel wordt met woede gereageerd op de berichten dat buitenlandse huiseigenaren in Frankrijk worden uitgemolken met extra belastingen. Volgens EU-parlementslid Hans van Baalen (VVD) moet de Europese Commissie de maatregelen direct naar de prullenbak wijzen.

door HERMAN STAM

De liberaal zegt dat de plannen Nederlandse en andere niet-Franse huiseigenaren discrimineren.

„Veel landgenoten hebben een tweede huis in Frankrijk en dragen bij aan de Franse economie. Als stank voor dank moeten ze nu extra belasting betalen, terwijl hun Franse buren dat niet hoeven. Absurd”, stelt Van Baalen.

Zijn collega Wim van de Camp (CDA) valt hem bij. „Dit plan staat haaks op de Europese regels van de interne markt. Mij lijkt het dan ook dat de Europese Commissie dit niet zal goedkeuren. Iemand uit Parijs rijdt ongeveer 850 kilometer naar zijn tweede huis aan de Middellandse Zee en iemand uit Maastricht doet er niet veel langer over. Ik denk niet dat er tussen die twee huizenbezitters enig verschil zal zijn in het gebruik van lokale overheden zoals de Franse overheid claimt”, zegt de CDA-Europarlementariër.

Van Baalen roept de Europese Commissie op om Frankrijk op het matje te roepen. „Indien Frankrijk niet afziet van de voorstellen, dan moet het voor het Europese Hof van Justitie worden gedaagd. Onrechtmatig gedrag moet hard worden aangepakt”, aldus de VVD’er.