VVD wil 'nepneutraliteit' - Main contents
D66 heeft samen met PvdA, SP en Groen Links een wetswijziging (amendement) op de telecomwet ingediend. Het doel is het wettelijk vastleggen van netneutraliteit. Simpel gezegd betekent dit dat telecombedrijven en internetproviders, zoals KPN, Vodafone of Ziggo, geen (mobiele) internetdiensten mogen vertragen of blokkeren. Ook mogen ze geen geld vragen voor de toegang tot specifieke applicaties zoals Whatsapp, YouTube of Skype. Kortom, D66 wil dat internetters zelf - zonder tussenkomst- beslissen wat zij digitaal verzenden of ontvangen. En welke toepassingen, hard- en software zij daarvoor gebruiken.
Om dit voorstel aangenomen te krijgen, is de steun van een van de drie coalitiepartijen (VVD, CDA of PVV) nodig. Of dit lukt, wordt komende weken duidelijk.
VVD: nepneutraliteit
Nog geen dag later diende de VVD zelf een amendement in. Daarin willen ze telecombedrijven juist wel toestaan om extra geld te vragen voor het doorlaten van specifieke (mobiele) internetdiensten.
Dit is geen netneutraliteit maar nepneutraliteit: zo krijgen de grote bedrijven immers gelegenheid om naar eigen behoefte toepassingen te belasten en zelfs te blokkeren. Dan krijg je hebberige poortwachters die extra vangen voor het doorlaten van populaire applicaties.
Driedubbel onzin
De VVD stelt dat telecombedrijven geld moeten kunnen verdienen, dat de grote massa niet moet betalen voor een kleine groep grootgebruikers en dat 'zware diensten' het dure netwerk nu eenmaal belasten.
Dat is driedubbel onzin.
Allereerst verdienen bedrijven als KPN en Vodafone nu al geld omdat elke internetgebruiker een bedrag betaalt voor zijn aansluiting. Dat blijft zo, want gratis internet bestaat niet.
Ten tweede betalen sporadische internetters nu evenveel als 24/7 gamers. Terwijl het juist volgens het D66 amendement mogelijk is om in de toekomst tarieven te bepalen op basis van snelheid en omvang van datavervoer. Maar -vanwege privacy en netneutraliteit- dus niet op inhoud! Dus voor nieuwe verdienmodellen is alle ruimte.
Ten derde zijn Skype of VoIP helemaal geen zware diensten. Netwerkbelasting is een schijnargument. De reden waarom de telecombedrijven er zo'n last van hebben, is omdat het een van hun andere inkomstenbronnen vervangt, namelijk bellen en sms-en. Niet het netwerk maar de winstverwachting lijdt eronder. Maar dat is een kwestie van concurrentie. Iets waar de VVD zich altijd zo hard voor maakt. Maar nu even niet...
Volgens digitale burgerrechtenverdediger Bits of Freedom zet het voorstel van de VVD "de deur open voor het blokkeren, afknijpen en heffen van internetdiensten". De PVV is ook tegen extra heffingen op internetdiensten en sprak zich uit tegen het VVD-plan.
Wetsbehandeling
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de Telecomwet, inclusief alle voorgestelde wetswijzigingen. Dan zal ook verantwoordelijk minister Verhagen zich uitspreken over de amendementen. En wordt ook de positie van het CDA duidelijk.
Behalve inzet voor echte netneutraliteit, zal D66 ook nog voorstellen indienen tegen het blokkeren van internetsites, tegen internetspionage via 'deep packet inspection' (dpi) en voor het ondubbelzinnig toestemming geven voor zogenaamde 'cookies'. Tevens zal D66 aandringen op uitvoering van de D66/PvdA motie om bij de aanstaande frequentieveilig twee nieuwkomers een serieuze kans te bieden.