Europa moet milieuschadelijke subsidies afschaffen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, June 8 2011.

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy wil dat alle subsidies die schadelijk zijn voor het milieu geleidelijk worden afgeschaft.

Tijdens het debat in Straatsburg over de lange termijn begroting van de EU heeft hij opnieuw steun gevraagd voor dit voorstel van de Europese Liberalen. Wereldwijd gaat het om honderden miljarden euro´s.

D66 wil radicale hervorming EU budget

Het is de laatste kans om het tij nog te keren vindt Gerbrandy, want later vandaag stemt het Europees Parlement over het zogeheten SURE-rapport, over de prioriteiten voor de EU begroting van 2014-2020. D66 heeft vanaf het begin gepleit voor een radicale hervorming van het budget, maar het EP lijkt helaas voornamelijk voor de 'oude' economie te kiezen.

Duurzame omslag

Volgens Gerbrandy zou Europa twee vliegen in één keer slaan als milieuschadelijke subsidies worden uitgebannen: "Als we besparen op subsidies voor bijvoorbeeld kolenmijnen of fossiele brandstoffen dan komt er geld in de begroting beschikbaar. Dat kunnen we inzetten voor de hoognodige en ook economisch belangrijke duurzame omslag. En bovendien doet Europa concreet iets aan de klimaatverandering als milieu-onvriendelijke subsidies afgeschaft worden."