Geen geld meer naar Europees Big Brother-project Indect

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, June 8 2011, 14:49.
Geen geld meer naar Europees Big Brother-project Indect
Bron: GroenLinks Europa

De Europese subsidie voor het omstreden onderzoeksproject Indect moet worden opgeschort. Dat standpunt heeft het Europees Parlement woensdag ingenomen. Het Europarlement is bezorgd dat de grondrechten van burgers worden geschonden door de veelomvattende observatiemethode die Indect ontwikkelt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is verheugd dat het Europees Parlement nu de Europese Big Brother de voet dwars zet.

Het onderzoeksproject Indect wil de politie in staat stellen te voorspellen wie er op welke plek de wet gaat overtreden. Daartoe worden privacygevoelige gegevens uit een veelheid van bronnen gecombineerd: beeld en geluid van bewakingscamera's; gegevens uit databanken, zoals vingerafdrukken, gezichtsscans en bankoverschrijvingen; informatie van het internet en zelfs uit individuele computers. Indect ontvangt tot en met 2013 elf miljoen euro onderzoekssubsidie van de Europese Unie.

Judith Sargentini is uiterst kritisch over Indect: “Met deze alomvattende, geautomatiseerde observatiemethode komt Big Brother akelig dichtbij. Mocht de methode ooit worden toegestaan, dan is één ding met zekerheid te voorspellen: er zullen veel onschuldige burgers tot verdachte worden bestempeld.”

In de woensdag aangenomen tussentijdse evaluatie van het Zevende Kaderprogramma waaronder de subsidie valt, eist het Europees Parlement opheldering over het doel van Indect, inzage in alle documenten en toetsing aan het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie. Tot die tijd mag er geen Europees geld meer gaan naar het onderzoeksproject.

“Ik verwacht van de Europese Commissie dat zij de subsidiekraan voor Indect nu dichtdraait en dichthoudt”, stelt Sargentini. “Een serieuze grondrechtentoets zal dit project niet doorstaan.”