D66: Geen Europees geld voor asfalteren Serengeti

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, June 14 2011.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy wil dat Tanzania niet langer Europese subsidie krijgt voor wegenbouw als het land een snelweg dwars door de Serengeti aanlegt.

Hiertoe heeft Gerbrandy de Europese Commissie vandaag opgeroepen.

Ramp voor ecosysteem

Jaarlijks vindt in het Afrikaanse natuurgebied de migratie van ongeveer twee miljoen dieren plaats. Gnoes, zebra's, gazelles en elanden maken hier elk jaar hun tocht van ruim 500 kilometer. “Een snelweg door het park brengt niet alleen het ecosysteem enorme schade toe maar is bovendien een ramp voor de biodiversiteit en lokale economie”, aldus Gerbrandy.

Geen Europees geld voor asfalt op migratieroute

De Europese Unie draagt in Tanzania € 70 miljoen bij aan de ontwikkeling van wegen via het Europees Ontwikkelingsfonds. Gerbrandy: "Europa mag niet bijdragen aan de plannen van de Tanzaniaanse regering om een geasfalteerde weg dwars door de migratieroute van de anderhalf miljoen gnoes aan te leggen. Een natuurgebied als de Serengeti is van onschatbare waarde voor de natuur en economie, er dient dan ook alles aan te worden gedaan deze te intact te houden". De Serengeti staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Weg vernietigt belangrijkste inkomstenbron

Verschillende organisaties, waaronder de Wereldbank, hebben de Tanzaniaanse regering al financiële hulp aangeboden om te kijken naar alternatieven voor goede transportroutes, die minder schade toebrengen aan de natuur. De regering is niet op het aanbod ingegaan. Gerbrandy: “Ik vind het belangrijk voor de lokale bevolking dat er een goede weg komt in het gebied. Maar we moeten ervoor zorgen dat die weg niet de belangrijkste inkomstenbron vernietigt". Volgens Gerbrandy is de Serengeti niet alleen van onschatbare waarde als ecosysteem, maar is het ook de ruggengraat van het Tanzaniaanse toerisme. "Wellicht dat met het stoppen van Europese subsidie de regering van Tanzania dit ook zal inzien”, aldus Gerbrandy.