Europarlementariër Marije Cornelissen bekogeld met vuurwerk en stenen bij gay pride Kroatië

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, June 14 2011.

De eerste gay pride in Split, Kroatië, is helaas door extremisten op een fiasco uitgelopen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was aanwezig en moest tot haar teleurstelling vaststellen dat Kroatië nog een een lange weg te gaan heeft in de acceptatie van homorechten. Ondanks de massale politie-inzet waren het angstige momenten toen de gay pride met vuurwerk en stenen verstoord werd, met twee gewonden tot gevolg. Een lokale politicus en een cameraman liepen flinke hoofdwonden op.

“Ik had niet verwacht dat het zo mis zou gaan”, vertelt Cornelissen. “Kroatië wil graag tonen dat het klaar is voor toetreding tot de Europese Unie en kreeg net gisteren het lang gehoopte groene licht van de Europese Commissie om de toetredingsonderhandelingen af te sluiten.”

Het geweld in Split vandaag toont echter aan dat Kroatië nog een flinke taak rest op het gebied van mensenrechtenbescherming, constateert Cornelissen. “Ik hoop dat de autoriteiten nu goed beseffen dat ze in de komende jaren, tot daadwerkelijke toetreding in 2013, de handen ineen moeten slaan met homorechtenorganisaties om homofobie in Kroatie steviger te bestrijden.” Cornelissen GroenLinks pleit daarom voor een monitoringscommissie met een belangrijke rol voor maatschappelijke organisaties.

In Midden- en Oost-Europa blijkt helaas maar al te vaak dat homo-emancipatie nog in de kinderschoenen staat. Cornelissen nodigde daarom vorig jaar bij de gay pride van Amsterdam vertegenwoordigers uit de Balkan uit om in alle vrijheid hun seksuele geaardheid te vieren.

De komende week zal Cornelissen in Zagreb met verschillende maatschappelijke organisaties spreken over de toetreding van Kroatië tot de EU. Cornelissen stelt dat de progressieve bewegingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de uiteindelijke toetreding. “Zij kunnen bottom-up de Kroaten meenemen naar een moderne samenleving van vrijheid. Kroatië is er nog niet, maar is gelukkig wel op de goede weg. Dat gaat met horten en stoten, die moet je niet negeren, maar zeker ook niet als blokkade opwerpen tot verdere eenwording van de Europese Unie.”

Video: