Grondstoffenwedloop moet positief uitpakken voor Afrika

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, June 15 2011, 11:10.
Grondstoffenwedloop moet positief uitpakken voor Afrika
Bron: GroenLinks Europa

De commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement formuleerde dinsdag haar aanbevelingen over het grondstoffenbeleid van de Europese Unie. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden met het advies zoals het nu op tafel lig: “Een strategie voor toegang tot grondstoffen kan gewoon niet zonder de positie van Afrika in acht te nemen. De laatste jaren is de vraag naar grondstoffen enorm toegenomen. Europa wil toegang veilig stellen en tegelijkertijd kan Afrika ze leveren. Dat zou tot een win-win situatie moeten leiden.”

Sargentini hoopt dat de leden van de industriecommissie en daarna het volledige Europarlement de adviezen zullen overnemen. In de aanbevelingen staat nu dat Europa moet zoeken naar eerlijke voorwaarden in handel waar Afrika echt iets aan heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om technologieoverdracht en om een duurzaam handelsbeleid dat voldoet aan sociale en milieucriteria.

Sargentini: “Het is cruciaal dat er nu gekozen wordt voor eerlijke kansen voor Afrika. Niet zoals de Chinezen doen: korte termijn oplossingen waar de Afrikanen op de lange termijn niets aan hebben.” Daarom steunt Sargentini de voorstellen in de aanbevelingen voor:

  • het inzetten van exportheffingen door ontwikkelingslanden
  • het opzetten van fabrieken en raffinaderijen voor halffabricaten in ontwikkelingslanden
  • en het reguleren van buitenlandse investeringen, zodat ze de lokale economie ten goede komen

Verder werkt Sargentini aan een Europese variant van Amerikaanse wetgeving over conflictmineralen. Deze wet moet beursgenoteerde bedrijven verplichten om de herkomst van hun grondstoffen openbaar te maken. Op die manier kunnen de rebellenlegers in Oost-Congo niet langer hun strijd financieren door de verkoop van mineralen die ze delven. Ook de openbaarmakingregels van de winsten en fiscale afdrachten van transnationale ondernemingen helpen bij het voorkomen van het gebruik van conflictmineralen.