Houd voedselbanken onafhankelijk van EU-hulpprogramma

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, June 16 2011.

GroenLinks is er geen voorstander van om in Nederland gebruik te gaan maken het EU-hulpprogramma voor voedselbanken. Het is niet slim dat Nederland zich van dit programma afhankelijk maakt, vindt Europarlementariër Marije Cornelissen: “Laat Nederland eerst maar eens de zwaksten ontzien in het kabinetsbeleid voordat ze overgaan tot voedselhulp uit de EU. Nederland heeft daar een verantwoordelijkheid als rijkste lidstaat.” Cornelissen heeft afgelopen jaar in heel Europa voedselbanken bezocht om te zien hoe elk land zich bezig houdt met de armsten van Europa.

Het hulpprogramma van de Europese Unie is ooit ontstaan om de voedseloverschotten in Europa een nuttige bestemming te geven, maar inmiddels is er amper sprake van overschotten en moet de Europese Voedselbank steeds vaker zelf voedsel op de markt opkopen. Het Europees Hof van Justitie heeft deze gang van zaken veroordeeld, en de EU zal dus veel minder voedsel overhebben om te verdelen.

Cornelissen: “Mijn zorg is hoe wij de dertien miljoen Europeanen die afhankelijk zijn van Europese voedselbanken kunnen helpen. Voor hen ontstaat er een acuut probleem van te weinig voedsel. Ik heb deze kwestie op de agenda gezet van het Europees Parlement en ga de Europese Commissie vragen om met een overgangsregeling te komen.”

GroenLinks pleit er juist voor om andere Europese voedselbanken te laten leren van de Nederlandse aanpak, waarbij vooral voedsel dat anders zou worden weggegooid wordt gebruikt. Zo kunnen de andere voedselbanken hun afhankelijkheid van het EU-hulpprogramma afbouwen.