Opstelling Europese ministers onverantwoordelijk tegenover moeders en vaders

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, June 17 2011.

GroenLinks is ontstemd over het bericht dat een groep van acht landen waaronder Nederland de onderhandelingen over langer zwangerschapsverlof volledig gaat blokkeren. De ministers van sociale zaken van die landen zijn aan zet om zich uit te spreken over het voorstel voor twintig weken zwangerschapsverlof en twee weken vaderschapsverlof in de Europese Unie.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen roept de ministers op om het meningsverschil met het Europees Parlement te bespreken:

"Het is niets nieuws in Europa dat je van mening verschilt, maar de opstelling van de Raad van Ministers is onverantwoordelijk. Door het voorstel voor een beter verlof bij voorbaat af te schieten zonder met een alternatief te komen worden moeders en vaders de dupe."

Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde vorig jaar in met een grote stap vooruit richting een moderne verlofregeling voor moeders én vaders. Die is hard nodig omdat de regeling uit 1992 onvoldoende bescherming biedt voor zwangere vrouwen. Moeders hebben daarin slechts recht op veertien weken en vaders vallen helemaal buiten de boot.

Cornelissen: "Als er elementen aan dit voorstel zitten die de ministers niet bevallen, dan kunnen ze daar net als bij ieder ander voorstel over in dialoog met het Europees Parlement. Ik roep minister Kamp en zijn andere tegendraadse collega's op om zich constructief en verantwoordelijk op te stellen."