Vragen warmtepompsystemen wijk 'De Teuge' in Zutphen

Source: B.G. (Betty) de Boer i, published on Tuesday, June 21 2011.

Het zal je inderdaad maar gebeuren, je koopt een huis, investeert in een Groen nieuwbouwproject, en vervolgens ben je honderden Euro’s per maand meer kwijt aan energielasten!

Het elektriciteitsnet in De Teuge in Zutphen is vanwege de warmtepompen driemaal zo zwaar belast dan in een gewone wijk. De warmtepompen zijn door het systeem ook nogal eens stuk, waardoor mensen letterlijk in de kou zitten. De vraag naar elektriciteit werd zo groot dat de elektriciteitsvraag van het warmtepompsysteem zo groot werd dat de Alliander, die de netten verzorgt, een extra dikke stroomkabel onder de IJssel heeft doorgetrokken.

Dit allemaal om de papieren EPC norm van 0.4 te halen.

De oorspronkelijke stelling was, hoe lager de EPC, hoe lager het energieverbruik. Vooral met installaties kan bij de norm flink worden gescoord. "Een ander kwalijk gevolg van de hoge EPC-korting voor warmtepompen is volgens de onderzoekers dat bij de bouw andere energiebesparende maatregelen achterwege worden gelaten."

De onderzoekers "Van Voorst en Van Eck wijzen verschillende boosdoeners aan: tekortkomingen in de van overheidswege opgelegde EPC-norm; het gebrek aan samenwerking; gebrek aan controle tijdens de bouw, fouten in de warmteafgiftesystemen en het ontbreken van garanties aan bewoners voor de kwaliteit en prestaties van de aangelegde installaties.

Een andere invalshoek is de voorlichting over dit soort complexe systemen aan burgers/bewoners. Men moet weten waar men aan begint. Het kan niet zo zijn dat men er pas achter komt na de eerste afrekening van de energiemaatschappij omdat het warmtepompsysteem elektriciteit vreet. Blijkbaar ontbreken er ook garanties aan bewoners voor de kwaliteit en prestaties van de aangelegde installaties.

  • Heeft de minister kennis genomen van het artikel in Trouw ‘in de praktijk vreet populaire warmtepomp juist energie’
  • Is de minister met de VVD van mening dat de regelgeving hier zijn doel voorbij schiet, zo nee waarom niet?
  • Hoe kan het zo zijn dat de mensen niet goed geïnformeerd zijn op dit terrein? Welke lobby is hier gaande? En wie heeft een informatietaak in deze?
  • Hoe kan het dat er op een staafmixer of een koffiezetapparaat wel garantie zit, en zoiets essentieels als een warmwaterpomp niet?
  • Waar kan in deze de aansprakelijkheid neer worden gelegd? De betrokken partijen zijn de bouwer, de leverancier van warmwaterpompen, de installateur, de architect, de gemeente en de verzekeraar, de overheid die de EPC norm oplegt? Waar kunnen mensen de schade verhalen?
  • Om hoeveel woningen zou het landelijk kunnen gaan, zowel bestaande woningen als woningen in aanbouw?

"Stop daarom 'het circus' rond de energieprestatiecoëfficiënt, luidt het advies van de onderzoekers, anders wordt de EPC de 'woekerpolis' van de 21ste eeuw."