GroenLinks bezorgd over Europees programma voedselbanken

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, June 22 2011.

Er is volgend jaar nog maar een vijfde van het budget voor het Europese voedselhulpprogramma beschikbaar. Volgens GroenLinks is het gedateerde voedselhulpprogramma, gebaseerd op landbouwoverschotten, geen echte oplossing voor armoede. De Europese Commissie moet wel met een fatsoenlijke overgangsregeling komen voor de 13 miljoen Europeanen die nu afhankelijk zijn van voedselbanken.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen bezocht voedselbanken overal in Europa en is bezorgd over het programma: “De miljoenen Europeanen die voor hun basisbehoeften afhankelijk zijn van EU-voedselhulpprogramma moeten het nu in een klap met een vijfde deel van het geld zien te rooien. De Europese Commissie moet zo snel mogelijk een oplossing zoeken zodat de kwetsbaarste mensen in Europa niet met een groot probleem komen te zitten.”

GroenLinks ziet haar vrees bevestigd dat het programma niet op tijd is hervormd. Het voedselhulpprogramma is ontstaan in de tijd van de melkplas en boterberg. De landbouwoverschotten zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen door hervormingen van het landbouwbeleid. De Europese Commissie kocht daarom tot vorig jaar voedsel bij op de markt, maar een uitspraak van het Europese Hof maakte daar dit jaar terecht een einde aan. De Europese Commissie zoekt nu naar een oplossing.

Cornelissen: “De Europese Commissie zegt dat het op zoek is naar een oplossing op lange termijn, maar ik zie juist een acuut probleem. Er moet nu een oplossing komen voor de allerarmsten. Op de lange termijn is het voedselhulpprogramma geen echte oplossing voor armoede. De EU en de nationale en lokale overheden moeten een fatsoenlijk sociaal beleid voeren dat aan afhankelijkheid van voedselbanken een einde maakt.”