Vraagtekens bij vluchtelingenovereenkomst tussen Italië en Libische rebellen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, June 22 2011, 15:45.
Vraagtekens bij vluchtelingenovereenkomst tussen Italië en Libische rebellen
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini maakt zich grote zorgen over een vluchtelingenovereenkomst die de Italiaanse regering vorige week sloot met de Libische overgangsraad. De overeenkomst houdt onder meer in dat de Libische rebellen vluchtelingen tegenhouden en dat vluchtelingen worden teruggestuurd als ze op zee worden ontdekt.

“Berlusconi staat vooraan in de rij om met allerlei toezeggingen en afspraken zijn relatie met de Libische rebellen te versterken en zijn belangen te beschermen”, aldus Sargentini. “Maar deze overeenkomst laat zien dat Berlusconi en zijn ministers lak hebben aan de levens van mensen die een oorlogsgebied ontvluchten.”

Berlusconi en Khadaffi

De overeenkomst is een voortzetting van een eerder akkoord gesloten tussen Berlusconi en Khadaffi. Sargentini vindt de overeenkomst uiterst zorgelijk en ongepast en zegt dat deze indruist tegen internationale afspraken waarin het recht op het aanvragen van asiel is vastgelegd. Ze wil dan ook dat de Europese Unie Italië hierop aanspreekt en stelde schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Helaas blijkt dat de Libische rebellen het niet zo nauw nemen met de rechten van deze vluchtelingen blijkt door de vele filmpjes op internet van vluchtelingen die door rebellen zijn mishandeld. Sargentini: “Dat is extra reden om deze overeenkomst nog eens extra tegen het licht te houden.”