Politiebond twijfelt over Kunduz

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, June 29 2011, 11:36.

De Nederlandse Politiebond (NPB) twijfelt of het wel verantwoord is om politiemensen naar Kunduz te sturen. “De situatie is duidelijk verslechterd” zegt bestuurslid Jan Willem van de Pol. De bond overweegt om een beroep te doen op de leden om af te zien van de missie. Mocht het zover komen, dan kan die missie niet doorgaan. Ik begrijp de twijfel bij de NPB wel. Sinds maart 2009 zijn er ten minste 36 NAVO-trainers vermoord door rekruten of personen die zich voordeden als agent of soldaat. Op grond van deze berichten heb ik de minister van Defensie om een nieuwe veiligheidsanalyse gevraagd. Hieronder staan mijn vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

  • 1. 
    Is het juist dat sinds maart 2009 ten minste 36 NAVO-trainers in Afghanistan zijn gedood door rekruten of personen die zich voordeden als Afghaanse politieagent of soldaat? (1)
  • 2. 
    Hoe wilt u voorkomen dat er aan de Nederlandse trainingsmissie infiltranten deelnemen met als doel Nederlandse trainers te doden of verwonden?
  • 3. 
    Deelt u de opvatting van de Nederlandse Politiebond (NPB) dat de veiligheidssituatie duidelijk is verslechterd? Indien neen, waarom niet? Indien ja, bent u bereid een geactualiseerde veiligheidsanalyse naar de Kamer te sturen?
  • 4. 
    Is het juist dat de NPB overweegt agenten op te roepen niet deel te nemen aan de politietrainingsmissie in Afghanistan?
  • 5. 
    Welke minimale vrijwillige aanmelding van agenten is noodzakelijk om de missie op zinvolle wijze door te laten gaan?
  • 6. 
    Komt er een nieuw afwegingsmoment alvorens de politietrainers eind dit jaar naar Kunduz gaan?
  • 1. 
    De Volkskrant, 29 juni 2011