Knipoog naar de fiscus

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Saturday, July 2 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Het kan geen toeval zijn dat juist deze week het kabinet heeft besloten de overdrachtsbelasting naar twee procent te verlagen! „Het heeft er zeker mee te maken dat financieel pr-adviseur Jeroen Sparrow al vijftien jaar de Tax Freedom Day organiseert en daarmee een signaal heeft afgegeven”, zo sprak Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van deze krant, de ruim honderd gasten toe in restaurant De Beukenhof in Oegstgeest.

Detron-directeur George Banken, VVD-Europarlementariër Hans van Baalen en beursgoeroe Geert Schaaij

„We willen wel belasting betalen, maar niet te veel en zeker geen onrechtvaardige belastingen."

„Het is altijd een dag met een knipoog”, vervolgde Paradijs, die ook medeorganisator Erwin Rozendal, eigenaar van De Beukenhof, in het zonnetje zette vanwege het 15-jarig jubileum. „Wat mij betreft vieren we Tax Freedom Day volgend jaar op 25 maart, de Onafhankelijkheidsdag van Griekenland.”

Ook Wim Boonstra , chef econoom van de Rabobank, sprak het bonte gezelschap toe. „Een Tax Freedom Day wordt in Griekenland niet gevierd. Daar hebben ze elke dag een taxfreedomprobleem”, grapte hij. „Gelukkig wil Engeland niet overstappen naar de euro. Dat is een goede zaak, anders zouden we er een tweede Griekenland bijhalen!" Volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is de Tax Freedom Day over vier jaar niet meer nodig. „Het kabinet-Rutte heeft met de verlaging van de overdrachtsbelasting een eerste stap gezet."

Staanplaatsen

Het was zo druk in de tuin dat er volgend jaar misschien staanplaatsen komen, grapte Sparrow. Oud-bankier Rijkman Groenink zat wel aan de hoofdtafel, waar een heerlijke zomerse lunch werd geserveerd. Detron-directeur George Banken is druk doende met allerlei overnames. „Vorig jaar hadden we een groei van 22 procent, uniek in de ict-branche. Dit tweede kwartaal verzwakte wat. Dat zie je ook op de beurs.” Beursgoeroe Geert Schaaij beaamde dat er wat zenuwachtigheid heerst op de beurs. „Iedereen is bang voor de dip van 2008. De bedrijven hebben schoon schip gemaakt en zijn goed gepositioneerd. Die ellende willen ze niet meer.”

De ruimtevluchten die vanaf 2014 vanaf Curaçao vertrekken, gaan als warme broodjes, vertelde zakenman Michiel Mol . Een vlucht gaat circa 60.000 euro kosten. „Het is een gevarieerd publiek dat mee wil. Van welgestelden tot mensen die jaren sparen. Maar het zijn vooral mensen met passie.” Bilderbergtopman Dries van der Vossen doet ook mee. „Wij gaan als ’first 5 star hotel in space’ mee in de ruimte."

Dorrie Heemskerk, partner van Sparrow, heeft zich ook in het zakenleven gestort. Sinds enkele maanden verkoopt zij hotelkamers via travelexlusive.com. „De hotelbezetting is over het algemeen 60 procent. Wij kunnen voor een zeer lage prijs de overige kamers aanbieden. De kortingen kunnen oplopen tot 70 procent”, legde Heemskerk uit.

FOTO: HENK BOUWMAN