Regels Europese interne markt mogen kwaliteit sociale dienstverleners niet aantasten

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, July 5 2011.

GroenLinks vindt dat de spelregels van de Europese interne markt de kwaliteit van sociale dienstverleners zoals sociale woningbouw, kinderopvang of thuiszorg niet mag aantasten. “De beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale dienstverleners mag niet de dupe worden van concurrentieregels voor de interne markt die zonder oog voor lokale en nationale omstandigheden worden toegepast”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Het Europees Parlement wil sociale dienstverleners de ruimte te bieden om het algemeen belang te dienen.

In Nederland kwam de sociale huursector onlangs in botsing met Europese concurrentieregels. De Nederlandse regering kwam met de Europese Commissie overeen om sociale huurwoningen alleen nog aan mensen met een jaarinkomen tot 33.000 euro toe te kennen. Daardoor zitten veel mensen met een bescheiden middeninkomen nu in woningnood.

“Dit is een typisch geval waarin de Europese Unie regels voor de vrije markt volgt zonder het algemeen belang in het oog te houden”, aldus Cornelissen. “Daar moet een eind aan komen. Het Europees Parlement wil dat sociale dienstverleners zich niet langer in vreemde bochten moeten wringen om basisdiensten van goede kwaliteit aan hun burgers te kunnen leveren.”

Sociale diensten van algemeen belang zijn op Europees niveau uitgezonderd van sommige regels die gelden voor commerciële diensten, zoals regels over staatssteun. Het probleem is dat deze uitzonderingen bijzonder ingewikkeld zijn voor sociale dienstverleners. Ook vindt GroenLinks dat de Europese Commissie te weinig vrijheid laat aan landen om hun eigen sociale diensten (deels) publiek te financieren.