Onderzoek naar misdaden in Syrië

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, July 6 2011.

"De Europese Unie moet actie ondernemen om bij de VN Veiligheidsraad aan te dringen een onderzoek te beginnen naar misdaden tegen de menselijkheid in Syrie". Daartoe heeft PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag opgeroepen in het Europees Parlement.

Zij verzocht de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, zich hiervoor in te zetten.

"Het Syrische volk komt op voor zijn eigen rechten. Door het extreme geweld hebben de mensen het vertrouwen in het regime verloren. Ze willen democratie en veranderingen en moeten de kans krijgen om vrije verkiezingen te houden. De EU moet vierkant achter de mensen staan en druk uitoefenen op het Syrische regime" zegt Bozkurt.

Bovendien wil zij dat Ashton Turkije, als kandidaat lidstaat van de EU, actief gaat ondersteunen bij de opvang van de vele duizenden vluchtelingen vanuit Syrië.

"Duizenden vluchtelingen zijn de grens naar Turkije overgestoken en duizenden wachten om dit te doen. Syrische autoriteiten hebben de grenzen met Turkije en Libanon gesloten, en de steden en dorpen in de grensstreek belegerd. De vluchtelingen zitten als ratten in de val! De Hoge Vertegenwoordiger van de EU moet de Syrische autoriteiten oproepen de belegering op te heffen en humanitaire hulp toe te laten."