Europees Parlement stelt strikte eisen aan gebruik bodyscanners

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, July 6 2011, 13:52.
Europees Parlement stelt strikte eisen aan gebruik bodyscanners
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement wil strikte eisen stellen aan het gebruik van bodyscanners op vliegvelden. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, de rapporteur vanuit de commissie burgerlijke vrijheden op dit dossier, is tevreden dat het Europarlement het gebruik van röntgenstraling in bodyscanners wil verbieden en de keuzevrijheid van de passagier voorop zet.

De eisen op een rijtje

  • Het Europees Parlement heeft duidelijk gemaakt dat er geen bodyscanners gebruikt mogen worden die werken met röntgenstraling.
  • Ook moet de privacy van passagiers en personeel te allen tijde worden gewaarborgd.
  • Bovendien moet iedereen zelf de vrije keuze hebben om door een bodyscanner te gaan, zonder dat dit leidt tot extra verdenking.

Het is nu aan de Europese Commissie om met een wetgevingsvoorstel te komen voor het gebruik van bodyscanners op vliegvelden. De procedure die de Europese Commissie daarbij wil volgen zet het Europees Parlement in feite buiten spel.

Volgens Sargentini is dat onacceptabel: "Het Europarlement heeft op dit onderwerp volledige medezeggenschap, omdat de wetgeving over fundamentele rechten van Europeanen gaat. Het Verdrag van Lissabon is daar heel helder over. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat de Europese Commissie het standpunt van het Europarlement kan negeren."

Facebook: Respect my rights - Take no risks with bodyscanners

Om de eisen van het Europees Parlement kracht bij te zetten is Sargentini een pagina op Facebook gestart. In simpele illustraties worden de eisen helder uitgelegd. Bekijk de facebookpagina en steun de actie!

Video: