Snoeien om te groeien

Source: E. (Erik) Ziengs i, published on Friday, June 3 2011.

We hebben tegenwoordig heel wat uit te leggen, wij Tweede Kamerleden. Vooral wij VVD-ers worden daarbij op ons vestje gespuugd. Terecht, daar zijn wij volksvertegenwoordigers voor. Wij zijn voortdurend aanspreekbaar op de beslissingen die we nemen. Als we de kans maar krijgen……

Er gaat gesnoeid worden in de Persoons Gebonden Budgetten. En niet zo’n beetje ook. Daarbij wordt de indruk gewekt, alsof wij de stekker uit het PGB-stelsel willen trekken. Nou, dat nooit. Want het Persoons Gebonden Budget is een vinding van de VVD. Ingevoerd door Staatssecretaris Terpstra in 1995. Volledig conform onze liberale uitgangspunten. Immers, het PGB is gebaseerd op het zelfbeschikkingsrecht van mensen, biedt hulp aan de allerzwaksten, leidt tot minder regelgeving en dus tot een kleinere overheid.

Nee, daar zijn wij zuinig op. Zo zuinig, dat er ingegrepen moet worden. Want het PGB dreigt aan haar eigen succes ten onder te gaan. Het aantal PGB-ers is in 10 jaar tijd vertienvoudigd naar 130.000. Het aantal aanvragen neemt elk jaar met 23% toe. En op een begroting van € 2,3 miljard dreigt een tekort van 1 miljard. Dat is niet vol te houden.

We moeten terug naar de basis. Om zo de regeling opnieuw op te bouwen. Zodat mensen die een PGB écht nodig hebben hulp kunnen behouden. Daar willen we niets aan veranderen. Alleen, het aantal regels moet teruggebracht worden. De logge bureaucratie moet kleiner en effectiever worden. Er zal meer en beter samengewerkt moeten worden. En de hulp zal zich moeten beperken tot mensen die echt niet zonder kunnen.

Het PGB blijft behouden voor mensen die anders in een instelling terecht komen. Het blijft een volwaardig alternatief voor instellingszorg. Het PGB blijft beschikbaar voor mensen die de zorg het hardst nodig hebben. Dat kan en wil ik graag uitleggen aan eenieder die het horen wil.