Eenpittertje pesten

Source: E. (Erik) Ziengs i, published on Monday, April 11 2011.

Gelukkig heb ik me de afgelopen week nog een beetje kunnen inzetten voor het behoud van de Luchtmobiele Brigade in Assen. Hopelijk gekoppeld aan het behoud van de JWF-kazerne. Het was weliswaar niet mijn portefeuille (die van gewaardeerde VVD-collega’s André Bosman en Han ten Broeke ) maar achter de schermen heb ik toch nog wat kunnen duwen en trekken. Tsja, als je aan Assen komt……….

Deze week is mijn eigen portefeuille weer aan de beurt. Met name de ZZP-ers staan hoog op de agenda. Binnen dat dossier valt nog veel werk te verzetten. Onze huidige wet- een regelgeving vindt ZZP-ers maar 2 x niks. Het zijn geen ondernemers en het zijn geen werknemers. Dus dreigen ze tussen de wal en het schip te raken. Wat blijkt in de praktijk? ZZP-ers worden steeds talrijker en succesvoller. Op dit moment zijn het er ongeveer 700.000. En naar verwachting groeit dat aantal in een paar jaar tijd tot ver over de 1.000.000.

Ik ben druk bezig om de positie van de ZZP-ers ook in de wet te regelen. Zo dat de ZZP-er eenzelfde wettelijke status krijgt als een MKB-er. Dat de onzinnige regeldruk en administratieve rompslomp omlaag gaan. En dat ze naast plichten vooral ook rechten krijgen. Het eenpittertje pesten moet maar eens afgelopen zijn. Deze week ga ik daarover in de slag met Minister Kamp.

Ik beschouw ZZP-ers als beginnende ondernemers. Mensen die toch maar mooi het lef hebben om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en voor hun eigen inkomen te zorgen. Ze zorgen ook voor de nodige flexibiliteit op de starre arbeidsmarkt. En, niet te vergeten, het is een kweekvijver voor aanstormend ondernemers-talent.

Die mensen moet je niet pesten, die moet je koesteren. Die moet je niet straffen, die moet je belonen. En daar ga ik me deze week eens even flink breed voor maken. Heerlijk. Wat is politiek toch een mooi vak.