Europees Parlement: Lidstaten mogen niet tornen aan vrij verkeer

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, July 7 2011, 12:49.
Europees Parlement: Lidstaten mogen niet tornen aan vrij verkeer
Bron: Blog Groenlinks Zin in Europa

GroenLinks is tevreden dat het Europees Parlement donderdag duidelijk gemaakt heeft dat EU-lidstaten niet zomaar op eigen houtje grenscontroles mogen instellen. “Schengen is een van de belangrijkste verworvenheden van de Europese Unie”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Het is belangrijk dat het Europarlement dit duidelijk maakt aan die paar lidstaten die denken Schengen aan hun laars te kunnen lappen. Helaas is Nederland een van die lidstaten die sinds kort weer begonnen is met mobiele grenscontroles.”

Volgens Sargentini is het duidelijk dat de Nederlandse en Deens grenscontroles in strijd zijn met de afspraken in het Schengenverdrag, dat vrij verkeer van personen regelt. Ze stelde eerder vragen aan de Europese Commissie hierover, maar wacht nog op antwoord.

Het Europees Parlement benadrukte in haar uitspraak het belang van het Schengenverdrag en zegt dat nadrukkelijk dat ze bij nieuwe besluitvorming betrokken moet worden.

Op dit moment onderhandelen het Europarlement en de Europese ministers over een wetsvoorstel over de controle op de correcte toepassing van Schengen. Het lijkt er op dat een aantal lidstaten, waaronder Nederland, het Europees Parlement buiten de besluitvorming wil houden.

Sargentini: “Het staat zwart op wit in het Verdrag van Lissabon dat het Europees Parlement betrokken moet worden bij wijzigingen van de Schengenafspraken. Wij gaan alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat er geen beslissingen worden genomen buiten het Europarlement om, desnoods stappen we naar het Europees Hof in Luxemburg.”

De Europese Commissie komt in september met een voorstel om de eisen en voorwaarden voor het instellen van tijdelijke controles te verduidelijken.