Europese Commissie moet oordelen over verhoging kosten verblijfsvergunningen Nederland

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, July 12 2011, 15:44.

GroenLinks plaatst kritische kanttekeningen bij de verhoging van de administratieve kosten voor verblijfsvergunningen die de Nederlandse regering begin juli heeft ingevoerd. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini i is de verhoging van de leges in strijd met Europese regelgeving. Ze stelde daarom schriftelijke vragen aan de Europese Commissie i.

Sargentini: “De leges voor verblijfsvergunningen in Nederland zijn al de hoogste binnen de Europese Unie i. Met deze verhoging worden de kosten zo hoog dat ze een belemmering voor bijvoorbeeld gezinshereniging zijn. Dat is in strijd met Europese afspraken.”

Voor gezinshereniging moet nu 1250 euro aan leges worden betaald, met allerlei bijkomende kosten voor vertaling en legalisering van documenten komt dat in totaal uit op een bedrag van rond de 1900 euro. Voor elke verlenging van een verblijfsvergunning moet 375 euro betaald worden.

Terechtgewezen

Nederland is eerder op de vingers getikt door het Europees Hof van Justitie i over verhoging van de kosten voor verblijfvergunningen. Vorig jaar is Nederland ook nog door het Hof terechtgewezen voor het belemmeren van gezinshereniging. Verder loopt er op dit moment een zaak bij het Hof over het verhogen van de leges voor verblijfsvergunningen voor onbepaalde tijd.

Sargentini: “Het kabinet lijkt met de verhoging van de kosten te willen voorkomen dat mensen die daar recht op hebben met hun gezin herenigd kunnen worden. Het argument dat de kosten gedekt moeten worden gaat niet op, want de leges voor bijvoorbeeld verblijf voor studie zijn niet in dezelfde mate verhoogd.”