Europees gedogen export internetfilters onacceptabel - Main contents
Catherine Ashton , de buitenlandcoördinator i van de Europese Unie i, weigert maatregelen te nemen tegen Europese bedrijven die aftap- en censuurtechnologie leveren aan onderdrukkende regimes. Dat blijkt uit haar antwoord op vragen van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini i. Het Europees Parlement i moet de verdediging van het vrije internet nu zelf ter hand nemen, stelt Sargentini.
Slap excuus
In haar antwoord stelt Ashton “dat het uiterst moeilijk is om specifieke technologieën te identificeren, waarvan de verkoop door EU-bedrijven aan derde landen zou moeten worden verboden.” Dat is een slap excuus om niets te ondernemen tegen westerse medeplichtigheid aan de onderdrukking van het vrije woord in het Midden-Oosten, Afrika of China, vindt Sargentini.
Sargentini: “Het gaat bijvoorbeeld om infrastructuur voor het aftappen van alle vormen van telecommunicatie. Nokia en Siemens hebben deze aan Iran geleverd. Het gaat om software voor het blokkeren van websites met onafhankelijke informatie of kritiek op het regime. Er zijn minstens negen landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die hiervoor westerse filters gebruiken.”
Beurs voor aftaptechnologie
Sargentini wijst op de website van de beurs voor aftaptechnologie die afgelopen februari in Dubai werd georganiseerd. Deze beurs, ISS World MEA, die vlak na het uitbreken van de Arabische Lente plaatsvond, vormde de aanleiding voor Sargentini's vragen aan Ashton. “Europese en Nederlandse bedrijven doen niet geheimzinnig over de technologie die zij kunnen leveren, maar wél over hun klanten.”
Het Europees Parlement vroeg herhaaldelijk om het aan banden leggen van de export van aftap- en censuurtechnologie. “Nu Ashton deze eis negeert, moet het Europarlement zelf de verlangde exportbeperkingen doordrukken”, stelt Sargentini.
Nieuwe verordening
Het Europarlement onderhandelt op dit moment met de regeringen van de EU-landen over een herziening van de dual use-verordening. Deze verordening bevat regels voor de export van goederen die zowel voor militaire als voor civiele doeleinden kunnen worden gebruikt. In de nieuwe verordening wil het Europarlement beperkingen opnemen voor de export van telecomtechnologie die gebruikt kan worden voor het schenden van mensenrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting. “De passiviteit van Ashton is een reden te meer voor het parlement om de poot stijf te houden”