GroenLinks tegen Europees systeem van monitoren bankgegevens

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, July 13 2011, 16:38.
Gegevens Europees betalingsverkeer opslaan is buiten proportie
Bron: Groenlinks

De voorstellen van de Europese Commissie i om gegevens over het Europees betalingsverkeer te monitoren en op te slaan is buiten proportie en absoluut de verkeerde aanpak, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini i. “Er is geen bewijs dat het analyseren van de bankgegevens van alle Europese burgers helpt om terroristische dreiging te verminderen of om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Daarnaast zijn de voorstellen in strijd met Europese privacyregels.”

“De Europese Commissie doet er beter aan om te focussen op specifieke verdachte overschrijvingen, zoals het Europees Parlement i eerder voorstelde. Dat is een gepaste en effectieve manier om terrorisme en criminaliteit aan te pakken, aldus Sargentini. “Bovendien wordt op die manier de privacy van Europese burgers gerespecteerd.”

Het voorstel van de Europese Commissie komt voort uit de controversiële SWIFT-overeenkomst, waarin de Amerikaanse autoriteiten in bulk toegang hebben tot het internationale betalingsverkeer, ook binnen Europa. Sargentini: “Met haar voorstel maakt de Europese Commissie zo geen eind aan de controversiële afspraak met de Amerikanen, maar ze neemt ze die juist over.”