Week 26

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Thursday, July 14 2011.

Zondag tekst weblog maken voor site, dan naar CSI Geestereen, een paardenhappening. Leuk. Ontmoet diverse paardenmensen, en daarnaast oud-Tweede Kamerleden Gert Jan Oplaat en Annie Schrijer-Pierik. Veel kijken naar paarden en kennismaken. Begin van de avond weer naar huis voor BBQ op terras.

Maandagmorgen naar kantoor Houvast, dan naar Waterschap Veluwe en daar gesprek met voorzitter Verwolf. Dan naar Zwolle voor bijeenkomst over natuur en vooral ruimtelijke ordening. Daarna naar Winterswijk terug om thuis te eten, en dan fractie in Winterswijk voor overleg over de kerntakendiscussie. We spreken af welke zaken we zullen brengen in de raadsvergadering. Schulden van gemeente en hoge rentelasten spelen grote rol.... Nog even thuis een wijntje en napraten.

Dinsdag morgen vroeg met auto naar Den Haag. Daar standaard dinsdag agenda afgewerkt, zoals fractieoverleg en stemmingen. De inlogsleutel voor internet om veiligheidsredenen gewisseld. Petitie ontvangen van bezorgde burgers over palmolie gebruik. Dan nadere kennismaking met directeur Unie van Waterschappen. Afscheidsborrel van Atzo Nicolaï. 's Avonds verder lezen en daarnaast gewerkt aan tekst en moties voor de gemeenteraad in Winterswijk. Het werd laat. Korte nazit in Nieuwspoort. Er wordt bevestigd dat PVV echt niet al te hard is in oordeel over geld naar Griekenland, ze willen alleen geen lastenverhoging als gevolg van geld dat naar Griekenland gaat. Geen bom onder kabinet zoals pers beetje suggereert en ik op TV zag tijdens tekst schrijven!!

Woensdag enkele vergaderingen, rondleiding met leerlingen en gesprek over politiek. Gesprek met delegatie binnenvissers over schadevergoeding voor binnenrivier vissers a.g.v verbod op vissen op dioxinehoudende paling. Dan ook gesprek met twee leden van Greenpeace, waaronder Tom Grijsen, die ik nog vanuit Winterswijk ken. Zijn huis ooit verkocht en hem nu gezegd dat ik niet onder indruk ben van de huidige Greenpeace acties en denk dat deze contraproductief zijn. Wil graag een keer overleg met Greenpeace en vissers om afspraken voor toekomst te maken. Storten van betonblokken is echt verboden. Daarna naar Winterwijk voor raadsvergadering. Eerst thuis eten en dan naar demonstratie voor openhouden Oosthoek. Beetje opgeklopte sfeer door actie aan verkeerde adres van SP. Ik heb de mensen ons standpunt gemeld: SWW gaat erover, maar de VVD zou het wel weten: openhouden.. Vijf moties ingediend, constructief. O.a. motie die gemeenteraad oproept minder regels te hebben en daarmee minder te hoeven handhaven en dus minder lasten. Dat houdt ook in dat er minder op instellingen zou hoeven worden bezuinigd. We handhaven nu op allerlei zaken waar niemand beter van wordt, geen enkel probleem mee wordt opgelost en dit kost te veel. Met name het wonen kan heel wat vrijer dan nu, wat maakt het uit of iemand als burger in bedrijfswoning woont, (wordt dus ook niet gehandhaafd), en wat maakt het uit dat iemand in recreatiewoning woont (wordt extreem op gejaagd met veel te hoge kosten en alleen verliezers als zo doorgaat, want het lost niks op en er is ook geen probleem, want er zijn huisjes genoeg en er komen er nog steeds bij, ook als recreatieverblijf in agrarische gebouwen waardoor er ook andere concurrentie is). Verder veel nadruk op feit dat we de lasten niet willen verhogen (anderen gelukkig ook niet) en daarnaast dat we (zo veel en zo snel als mogelijk is) onroerend goed willen verkopen, en geen nieuwe gronden meer aankopen. Dat kan de markt ook, en meestal beter, zonder risico voor de gemeente !!!

In nazit 's nachts bij Houvast op kantoor spreken we af dat we de motie over minder regels en minder lasten zullen aanhouden, omdat we een toezegging hebben dat ook andere fracties hierover willen praten. Rest van de moties, daar willen we aan vasthouden, ook al worden ze weggestemd, zoals later ook inderdaad met motie voor stoppen van aankoop gebeurt. Wij hebben een eerste signaal afgegeven. Deze discussie komt nog zeker terug!!!

Donderdag morgen dan iets minder vroeg naar Den Haag voor hele lange dag. Om 12. 00 uur extra fractie over vele moties. Daarna de Binnenhof Barbecue bij Nieuwspoort en om 15.00 uur stemmingen over heel veel moties. Bureaublad leegmaken en mails verwerken. Daarna om 18.30 uur vissers bij kleine demonstratie op Plein te woord gestaan. Begrip voor problemen, maar we kunnen weinig doen. Ik kijk ook kritisch naar moties die alleen optisch iets voor vissers doen. Ik adviseer de fractie later op de avond hier tegen te stemmen. Na demonstratie dan met enige vertraging een VSO in plenaire zaal met veel visserij moties. Zelf ook nog overleg gehad over mogelijke motie, maar deze bleek niet nodig, dus dan ook geen motie is onze VVD-lijn. Ik moet dan advies geven over moties en kan wachten en ik kijk via internet naar de raadsvergadering. Ik kom erin als Will de Graaf spreekt. Kan alles - op afstand - volgen en heb mijn oordeel, maar bemoei mij nergens mee. Na behoorlijk wat uitstel komt er dan rond middernacht de laatste fractie voor het reces. Alle moties besproken en dan naar eindstemming. Vanaf 1.15 tot 2.30 gaan we achter elkaar stemmen, met tussentijds ook nog twee hoofdelijke stemmingen, o.a. over dubbele paspoort.

Voorzitter heeft een aardig slotwoord van het parlementaire jaar, hoewel we allen weten dat eventueel een terugkomst voor Griekenland mogelijk is. Die kans is voor de commissie Financiën het grootst. Na de stemmingen gaan we in meerderheid naar het Nieuwspoort eindfeest. Dat is een disco tot in de kleine uurtjes. Ik houd het om 5.45 voor gezien en loop naar appartementje.

Na korte nacht dan rond middaguur alweer in gesprek met de pelagische vissers in Scheveningen, waar ik ook lekker visje krijg opgediend. Terugrijden naar Winterswijk om daar afscheid te hebben middels een kooksessie in het Strandlodge. Helaas kom ik wat later omdat er erg langzaam rijdend veel files zijn en ik doe er dan ook bijna 3 1/2 uur over van Scheveningen naar Winterswijk. Daar is het gezellig en ik kan ook in de Strandlodge Henri Hegeman nog even uitzwaaien als Owin voorzitter. Koken gaat leuk en sfeer in oude fractie is als vanouds gezellig. Leuk iedereen weer te zien. Bijpraten en kijken naar toekomst. Enthousiasme in VVD.....

Zaterdag neem ik Gerrie mee naar Zuid Holland, naar Goeree Overvlakkee, Stellendam voor Vlaggetjesdag. We zijn er om 10.45 en horen speeches van burgemeester, Doeke Visser (Productschap Vis) die ook pleidooi houdt voor behoud productschap, ontmoet Johan van Nieuwenhuizen (UFA) opnieuw, die optimistisch is over kansen voor toekomst visserij, mits er wordt samengewerkt. Verder spreekt Maarten Kool namens staatssecretaris Henk Bleker en geeft aan dat we gaan voor de vissers van de toekomst, duurzaam en innovatief, en niet voor de wijkers (dus een sanering doen we niet). Dan visserijlunch en dan op schip mee varen in colonne van 38 schepen. Leuke sfeer en veel bijgepraat, met name over bijvangst en beperkingsmogelijkheden. Als Gerrie en ik terugrijden naar de Achterhoek hebben we weer alle tijd om bij te praten over vakantieplannen, en studieresultaat en studievervolg van de kinderen. We gaan nog langs bij bestuurswissel van Rotary waar we genieten van mooie tuin, lekkere barbecue en drankje. Oud-voorzitter Jeroen van Os wordt bedankt en nieuwe voorzitter Dé Wassink succes en veel plezier gewenst. Rotary Winterswijk komt in april 2012 naar Den Haag. Top leuk.

Zo nu nog een week werkbezoek aan Duitsland en dan rustiger aan in zomer: voor vergaderingen RECES.......

Johan Houwers