Week 25

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, June 27 2011.

Zondag 19 juni is het vaderdag. Daarom stop ik in mijn radioprogramma bij SlingelandFM enige nummers met vaders erin. Verder niet zoveel aandacht aan vaderdag, want gisteren hebben we met de kinderen thuis gegeten en zo vaderdag in gevuld. Bij thuiskomst een brunch met de aanwezige kids, o.a. dochter uit Amsterdam. Verder gelezen en post verwerkt. Daarna rustig thuis in tuin beetje genieten van de omgeving en het wonen in de natuur.

Maandag vroeg op de trein naar Amersfoort, om daar om 20.30 te verzamelen voor werkbezoek met FME aan Food Valley. Leuk Jan Kamminga weer te ontmoeten. Onze voormalige CdK. We bekijken eiersorteermachinebedijf MOBA en gaan daarna naar het "restaurant van de toekomst" (waar op vele manieren wordt onderzocht hoe mensen hun voedsel kiezen en genieten) en naar Weweler, een producent van draagveren onder vrachtautocombinaties. Interessant om te zien en nuttig te weten waar ondernemers mee bezig zijn en wat ze van de overheid verwachten. Niet te veel regels, en zeker geen snel veranderende regels.

Dan terug naar Winterswijk en mooi op tijd voor presidium om 17.30 uur. Bespreken van gang van zaken in raadsvergaderingen etc. Niet politieke inhoud, maar het proces. Tot slot een VVD ledenvergadering met een bescheiden opkomst waar we als fractie tekst en uitleg geven over onze aanpak van de kerntakendiscussie. Goede avond en dan thuis nog een wijntje.

Dinsdag morgen om 5.00 opstaan omdat ik de eerste trein wil nemen en zo ben ik omstreeks 8.30 uur in Den Haag om daar op dinsdag onze standaard zaken te doen. Divers overleg, een lange fractievergadering (o.a. ritueel slachten besproken en veel zaken aan orde en enorme stemmingslijst) dan afspraak met voormannen van Visned, bij vragenuurtje over de stort van houten beelden door Greenpeace op visserijgronden (verwerpelijk, dus we willen optreden van Bleker en die zegt dat ook toe), stemmingen met foutje van PvdA (stemden voor terwijl ze tegen waren), procedurevergadering I en M en dan kennismaking met nieuwe VVD Eerste Kamerfractie waar we horen dat René van der Linden zich niet zal kandideren waarmee Fred de Graaf op zeker de nieuwe Eerste kamer voorzitter zal worden. Leuk. Nadat Frits Korthals Altes dat circa 10 jaar geleden als tweede VVD’er was, 95 jaar na de eerste VVD voorzitter van de Eerste kamer, is Fred dan de derde VVD’er op die post. Historie!! Hij zal dan wel afscheid nemen als burgemeester van Apeldoorn. Dan 's avonds partijcommissie ROW met Betty de Boer. We geven aan hoe we met onze dossiers omgaan en Betty specifiek over bouwregelgeving en ik over de Structuurvisie. Tot slot een borrel drinken met leden van de commissie in de Haagse Kluis waar diverse politici spreken en ook tot slot Mark Rutte nog even langskomt. Toch top dat onze premier gewoon even in een politiek café langskomt en zich met diverse geïnteresseerden laat fotograferen. Onze premier blijft zeer aanspreekbaar en onze VVD-voorspelling aan een tweetal fans - dat ze zo samen op de foto kunnen en met hem kunnen spreken - komt uit. Daar drinken we dan een biertje op. Het wordt niet al te laat maar na vroeg opstaan is dat ook beter.

Woensdag ochtend fractiecommissie Felisz, met overleg over allerlei zaken op gebied van financiën, economische zaken, landbouw en visserij en Innovatie en sociale zaken. Meerdere debatten worden voor besproken. Dan zit ik 4 uur een Algemeen Overleg over Energie voor. Daar horen we het verschrikkelijke nieuws dat het 3-jarige zoontje Jesse van collega Sander de Rouwe gisteren in een vijver in Bolsward is verdronken. Echt dramatisch. Alle collega's leven sterk mee, maar toch gaat politieke bedrijf door. Sander zal tot september thuis zijn en we denken allen op eigen manier aan hem en zijn vrouw en familie. Dan verder.

Minister Verhagen is op prima dreef en het wordt een leuk debat met uiteindelijk een tevreden commissie. Vervolgens stemmingen over Europese zaken en tussendoor een interview met Dibevo, een organisatie voor o.a. vakhandel dierenspeciaalzaken. Het Algemeen Overleg Landbouw en Visserij gaat prima, veel nadruk op een Europees contract met Marokko waarover vertrouwelijk een rapportage ter inzage ligt. Geld blijkt niet gewenste rendement op de leveren en zeker niet voor de Marokkaanse vissers. Tussentijds de toegangspas gewisseld. De kamerbeveiliging is voortdurend aandachtspunt en nu is er een verbeterde pas en die moeten we allemaal ophalen. 's Avonds dan aan VAO over Landbouw en Visserij raad omdat men moties wil indienen om de staatssecretaris in Europa o.a. het contract met Marokko niet te laten tekenen (hetgeen donderdag ook lukt) en we willen graag volledige Europese compensatie voor alle (komkommer)kwekers.

Daarna doe ik een tweetal VAO's voor Janneke Snijder omdat deze zich extra voorbereid op discussie ritueel slachten. Er worden diverse moties ingediend en beoordeeld. Daarna blijf ik lezen om mijn stukken bij te werken en vanaf mijn werkkamer kan ik debat over ritueel slachten volgen op TV en na enige tijd ga ik uit belangstelling en als steun voor Janneke als 2e woordvoerder Landbouw ook naar de plenaire zaal en volg vanuit de achterbankjes met enige ondersteuners het debat. Marianne Thieme heeft een vrij wetenschappelijk ingestoken verhaal en baseert daar haar stelling zeer sterk op. Zij maakt geen enkele afweging als er sprake is van meer dierenleed, hoe groot of klein ook, wil zij geen ruimte laten voor slacht zonder verdoving. De PvdD beschouwt dit als historisch moment en zo wordt er ook door Esther Ouwehand getwitterd: Nacht van Thieme. Maar dat lijkt wel erg euforisch. Reactie van pers en media speelt blijkbaar grote rol op proces.... Dus volop spinning,,,,, Er komt een amendement dat niet het middel verdoving centraal stelt, maar hetzelfde pijn- en/of stressniveau bij andere slachtmethode. Religie is daarbij ook niet per se leidend. Ook CDA, CU en SGP hebben een amendement waarbij religie wel centraal staat en waar een bepaalde tijd (45 seconden) tussen snede en dood acceptabel wordt geacht. Dat wordt een leuk debat en het wordt ook laat. Na een schorsing over procedure wil meerderheid der leden het debat nu afmaken en a.s. dinsdag stemmen en zo gaan we door tot 3.30 uur en ik moet zeggen dat ik toen - als bijzitter - ook echt moe was. De ondersteuners waren er ook nog alle!!!

Na een korte nacht ben ik dan donderdag morgen weer om 8.45 in de kamer en om 9.15 eerste overleg: fractiecommissie Omgeving. Als voorzitter zit ik daarna 3 uur in een Algemeen Overleg over de SER. Daarna een intern overleg over werkbezoek dat ik help organiseren. We gaan eind augustus naar Winterswijk met kleine delegatie. Ook even het resultaat/de tekst van mijn Dibevo interview ter beoordeling langs voorlichting laten gaan. Dan een groepsbezoek van VVD’ers uit Deurne. Leuk om uit te leggen hoe we hier in Den Haag werken, samen met Cora van Nieuwenhuizen. Dan telefonisch overleg met bezorgde dierenarts die pleit voor verschil tussen verstrekking van antibiotica voor landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren gezien het grote verschil in hoeveelheden per verstrekking en daarmee zeer groot verschil in effect op volksgezondheid. Ik neem argumenten mee. Daarna lees ik 's avonds hele avond heel veel stukken en maak zo mijn bureau weer enigszins recesklaar. Na afloop bezoek ik met aantal collega's nog even Nieuwspoort en daar is het nog lang gezellig met diverse politieke contacten.

Vrijdag morgen dan eerst even naar een actie van de glastuinbouwers die de veiligheid en gezondheid van de tuinbouwproducten (met name komkommers etc.) onder de aandacht brengen op het Plein. Dan naar ons fractie-uitje. We verzamelen bij de haringkar en gaan te voet naar de Bierkade waar we in boten van de stichting Ooievaart stappen en zo via de grachten rond het centrum Den Haag bekijken en toelichting krijgen op diverse ontwikkelingen van toen en nu. Amusante en leerzame boottocht met fraai weer. Je rijdt soms achteloos over een brug en nu zie je vanaf het water dezelfde plekken. Conclusie is dat er in het kader van stadsvernieuwing in jaren 70 en 80 minder fraaie bebouwing is gerealiseerd. Platte eenvormige doosjes in Schilderswijk etc. Maar ook prachtige gerenoveerde gebouwen. Dan heerlijk Italiaans hapje bij Pavlov, een echte aanrader qua restaurant met een leuke besloten tuin. Als we dan naar het Tweede Kamergebouw teruglopen blijkt dat we ook daar een rondleiding krijgen. We bekijken alle uithoeken van het Tweede Kamercomplex en we gaan het dak op. Die verwensing krijg je als politicus wel eens: "je kan het dak op" en dat hebben we dan ook nu maar gedaan, met een fraai uitzicht. Daarna ook zicht gekregen in beveiligingscentrale met heel veel tv-schermen met beelden van diverse posities, en uitleg over toegangsbeleid. Ook gekeken in Enquêtezaal, Regentenkamer en Stadhouderskamer. Als we dan dwars door het centrum lopen blijkt dat we bij de distilleerderij van Van Kleef uitkomen. Daar worden oude jenever , korenwijn etc. geproefd. Alles met hapje en nootje erbij. Zo praten we als fractieleden bij. Inmiddels hebben ook enkele bewindslieden aangesloten en gaan we samen naar restaurant Schlemmer waar het afscheidsdiner is. Met Stef Blok aan tafel wat intensiever gepraat over politieke situatie en gang van zaken. Leuk en interessant om ook van enkele persoonlijk medewerkers te horen hoe zij aan kijken tegen de werkwijze in de Tweede Kamerfractie. Alle zeer positief. Zo komt een eind aan een leuke dag met nadere kennismaking met Den Haag en elkaar. Goede sfeer is basis voor succes. Als ik dan iets voor negenen naar de trein ga heb ik geluk met een overstap in Utrecht (door vertraging slechts 3 minuten) en zo heb ik laatste trein naar Winterswijk. Onderweg lees ik mijn mails en twitters. Reizen en lezen gaat zo prima. Om 23.40 ben ik dan op station waar Gerrie mij ophaalt en met een wijntje praten we de week bij.

Zaterdag afspraak op makelaarskantoor met verkoper en koper die de gekochte grond nog even niet kan betalen. Dus uitstel regelen etc. Afwikkelen als service van oude zaak. Zo vraagt recessie vaak extra aandacht en begrip, maar ook zakelijke kijk. Dan op deze regenachtige/druilerige dag lezen en thuis bureau ook opruimen. Zie dat ik in Vrij Nederland in een beoordeling van Kamerleden in verschillende categorieën wordt geportretteerd als onbekende backbencher, en dat klopt denk ik. Maar na 8 maanden geen probleem, als het zoals nu verder goed gaat. Op mijn terrein kan ik nog zeker voor meer liberale lijn zorgen maar dat kost tijd en vertrouwen en dat moet je verdienen. Komt wel. Geduld, ik ga ervan uit dat ik nog tot zeker mei 2015 de tijd heb mijn bijdrage te leveren....

Tot zover en nu nog een drukke volle week vergaderen en vaker stemmen.

Johan Houwers