Week 24

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, June 20 2011.

Zondagmorgen (Eerste Pinkserdag) ontbijtje alleen met mijn zoon, want Gerrie is een week met schoolkamp naar Vlieland, en hij doet mee aan een recreatief voetbaltoernooi dat al tientallen jaren door een plaatselijke ongesubsidieerde jeugdclub wordt georganiseerd. Waartoe eigen initiatief al kan leiden!! Ik ga dan ook op mijn fiets bij prachtig weer kijken langs de lijn. Leuk, enthousiaste jonge mensen zien sporten. Resultaat is matig, inzet zeer goed, en gezelligheid helemaal top. Dan naar huis voor hapje eten en lezen. Grasmaaien en daarna naar dochters voetbal activiteiten kijken. Gezellig.

Tweede Pinksterdag gestart met mijn extra radio uitzending in verband met Pinksteren. Verder veel lezen en zaken bijwerken. O.a. ook onkruid uit tuin wieden, zolang de zon nog schijnt. Omdat het maandag is komt mijn moeder bij ons eten en dat is altijd gezellig bijpraatmoment.

Dinsdag op tijd naar Den Haag en daar normale volgorde. Interessante lunch met collega-Kamerleden en invloedrijke deskundigen op gebied van water. Leuk en goed overleg. Stemmingen en dan even hectiek na verschijnen van de Structuurvisie van minister Schultz en onze reactie daarop. Dat willen we snel klaar hebben en ik wil wel meedoen aan korte Radio 1 discussie over die Structuurvisie. VVD is heel tevreden over het feit dat diverse regels worden geschrapt en de verantwoordelijkheid dichter bij burger wordt gelegd: provincie en gemeente vertrouwen geven. Gaat goed. Je gaat erover of je gaat er niet over. Ook lokaal zal goede afweging groen en economie zijn, overigens is groen en omgeving ook economie. Dan thema fractie met inbreng van collega's. Verder avondje veel lezen en ter afsluiting naar een bijna leeg Nieuwspoort. Middernacht in bed. Was dan toch een lange dag vanaf 5.15 uur.

Woensdag start met fractiecommissie FELISZ, waarin o.a. financiële zaken aan orde komen: Griekenland....... Dan procedurevergadering waarin VVD aangeeft niet meer vertrouwelijke info te willen over onderwerpen HSL. Discussie nu in alle openheid kunnen voeren. Ook geef ik aan over de Structuurvisie behandelaanpak af te willen spreken, evt. rondetafelgesprekken of zo. Draagvlak vergroten is van belang. Overleg met Janneke Snijder over inbreng bij jaarverslag LNV. Dan lunch met delegatie van parlementariërs uit Georgië die trots zijn op democratiseringsproces en het tegengaan van corruptie. De stadhouderskamer is daarvoor een mooie plek. Wij hebben uitgelegd hoe onze gedoogconstructie werkt, zij hebben daarvan geen last omdat er nog steeds één partij is die de absolute meerderheid heeft. Zij hebben wel veel corrupte mensen ontslagen hetgeen natuurlijk meteen een groep opposanten betekent. Zijn ook bezig de tweede stad een upgrading te geven. Interessant. Land in ontwikkeling met nadruk op toerisme: je kan op zelfde dag zwemmen in warm natuurwater aan strand en ook skiën. Afwisseling!!

Dan ontvangst van groep studenten, die allerlei vragen hebben over onze werkwijze. ik vind het leuk deze te ontvangen en dan in onze fractiekamer de werkwijze uit te leggen en daarbij dan te zeggen dat hetgeen hier binnen deze muren besproken wordt in de vertrouwelijkheid van de fractie moet kunnen blijven voor een goede interne discussie, is dat vertrouwen een absolute noodzaak. Verder enige uitleg over keuzes en actualiteit, zoals Griekenland discussie.

Dan in auto naar Delft voor debat met vier andere "waterdeskundigen" zoals de dijkgraaf van Rijnland, lector, ambtenaar van IenM en tuinder over de aanpak en gevolgen van droogte. Redelijk gevulde collegezaal. In Den Haag even langs Desiree de Groot die als beleidsondersteuner al 25 jaar bij VVD-fractie betrokken is. Dat Mark Rutte ook (gewoon) even langskomt wordt dan ook zeer gewaardeerd. Zeer belangrijk om aandacht voor ieders bijdrage aan ons werk te hebben.

In Nieuwspoort dan een "diner pensant" met kennismaking met enkele nieuwe députés van Limburg en natuurlijk de huidige gouverneur Frissen. De volgende wordt ook een CDA’er. Dat had ook een VVD’er kunnen zijn gezien de huidige politieke verhoudingen, maar we hebben ook hier respect voor de kwaliteiten en contacten van anderen. De PVV député Theo Krebber blijkt een voormalig huisarts die zeer begaan is met jeugdzorg, betrokken open man. Tijdens maaltijd aan tafel gesprekken met Frits Wester, een Greenport vertegenwoordiger en de CDA gedeputeerde Patrick van der Broeck, die aandacht heeft voor wateropgave, en ontwikkelingen GrensMaas etc. De bijdrage van de architect Wiel Arets over de toekomstige ontwikkelingen van "Zuidstad", steden in het algemeen, verplaatsingen, geaccepteerde reistijd, stadplanning Tokio en Barcelona etc. zijn nog weer eens echt zaken om over na te denken. Dat is ook doel van een diner pensant..... Ik moet helaas toetje overslaan omdat ik naar mijn avond debat moet dat om 21.45 gepland staat. Daar blijkt echter alles behoorlijk uit te lopen zodat ik pas omstreeks 23.00 uur mijn bijdrage over de wet tegen de Visstroperij kan leveren. Debat duurt niet al te lang maar toch laat. Ik beoordeel dan nog met de ondersteuners de ingediende moties. Samen dan nog naar Nieuwspoort waar het lang nuttige kennismakingen en gezelligheid oplevert. Ook wat meer persoonlijke bespiegelingen over politiek van nu en achtergronden van mensen. Goed om zo de kijk op de werkelijkheid eens te delen. Het wordt behoorlijk laat, met beperkte alcohol.

Maar 's avonds een kerel ook 's morgens een kerel, dus zit ik weer fris en monter en wel op tijd in de werkkamer op donderdag voor de fractiecommissie. Daarnaast nog extra overleg intern over veteranenwet. Na nodige leeswerk en mailverkeer, dan naar Greenport Holland in Aalsmeer, waar ik (te) veel presentaties te zien krijg in een zeer goed bezette zaal en kennis kan maken met enkele vooraanstaande glastuinbouwondernemers en lobbyisten. Men is zeer lovend over voortvarende aanpak in de EHEC crisis. Ik krijg bericht dat inderdaad beide nichtjes en mijn neef zijn geslaagd. Leuk. Top!

Terug naar Den Haag om nog het Wetgevingsoverleg over het jaarverslag LNV te doen. We beginnen om 19.30 uur en zijn circa 22.15 tot een afronding gekomen. Dan papieren bij elkaar in koffer en naar Winterswijk. Als ik daar om 0.45 aankom is alles in ruste (kids te bed) en dan drink ik nog afzakkertje. Herhalingen kijken van Knevel en van den Brink etc.

Vrijdag bijwerken post en dan twee afspraken in Winterswijk. Naar Rotary, ook leuk dat dit weer een keer lukt. Krijg daar interessant verhaal te horen van enthousiaste OV-reiziger over zijn kijk op de corridorideeën van Pro-rail en NS en de aanpak en kinderziektes van de OVchip.

Ik reageer maar niet, maar hij weet wel goed waar hij over praat en laat ook de (zeer) positieve kanten goed zien. 's Middags dan in coalitie overleg over de verdere aanpak van de kerntaken en bezuinigingen. Hoofdlijn is dat we veel begrip ontmoeten voor onze raadsaanpak en voor noodzaak om iets te doen. We zullen dat blijven stimuleren en daarnaast ook harde keuzes maken, zonder dat alles dicht moet. (Benieuwd hoe onze leden dat maandag 20 juni zien). We komen geen grote problemen tegen in elkaars opstelling en doen dus gewoon ons eigen ding in de gecombineerde commissievergadering en daarna de raad eind juni.

Als we dan samen kijken hoe de vorderingen van de bouw van onze middelbare school de Driemark zijn, dan zien we dat we toch een Hoge School krijgen in Winterswijk (en wel 6 lagen hoog!!). Ziet er goed uit en fraai uitzicht. Veel ruimte in gebouw en veel lucht en licht. Na Gerrie te hebben ingehaald met een bos bloemen samen thuis met de kids gegeten. Daarna blijk ik de enige vertegenwoordiger van de gemeenteraad die aanwezig is bij de uitreiking door wethouder Gommers van de Culturele Prijs Winterswijk aan Piet Gerbrandy. Jammer dat er niet meer raadsleden zijn, maar goed ik kan ook niet overal zijn, en dat wordt ook begrepen. Toch geldt dit hier te meer omdat we als raad deze uitreiking toen zo belangrijk vonden dat de raadsleden er onder een soort collectieve druk voor de verkiezingen op voorstel van de huidige CDA wethouder Saris 10% van de maandelijkse wedde voor hebben ingeleverd.

Iets waar ik het principieel mee oneens was en ben......... Maar in deze tijden de wedde weer corrigeren lijkt mij niet het goede signaal en voorbeeld. Maar dat ter zijde. Het is er wel gezellig en er speelt een leuke band op verzoek van Gerbrandy. Leuke sfeer. Gepraat met diverse mensen in de culturele wereld van Winterswijk. Dat het zuinig moet blijkt ook wel uit de twee consumptiebonnen die we krijgen. Ik gebruik er een, geef de ander weg aan een criticaster op deze zuinigheid en ga dan thuis een biertje nemen, met mijn vrouw op de bank kijken naar ABBA's musical Mamma Mia en stukjes van Grease. Jeugdsentiment.

Zaterdagmorgen naar de partijraad Pensioenen in De Reehost in Ede. Neem actieve jonge dame mee die sinds enkele jaren lid is en ook naar dit soort bijeenkomsten vaker toe wil gaan, ik ben deze keer de taxi. (hoor over vervoercombinaties nog een leuke anekdote waarbij een milieuorganisatie bij een bijeenkomst de mensen beoordeelde op groen gedrag: VVD bestuurder kwam daar alleen in zijn auto aan en kreeg de rode kaart, terwijl zijn collega die met auto met chauffeur kwam een groene kaart kreeg (wegens vermeend carpoolen). Niet alles is wat het lijkt in de groene wereld......

Opkomst om 10.00 uur is prima. Veel partijmensen die hier iets mee hebben en een goede presentatie en goede discussie over de voor- en nadelen van de huidige en toekomstige pensioenregels en mogelijkheden om e.e.a. nog te verbeteren. Gaat ook om solidariteit tussen generaties, hetgeen voor VVD’ers ook een groot goed is, die solidariteit, maar wel met inzet van allen en respect voor elkaar. Geen rechten zonder plichten en liefst ook nog enige eigen keuzes.

Bij thuiskomst zijn de vakantievierende dochter en schoonzoon terug van Sicilië en we gaan thuis samen een gezellig hapje eten. Juist dan ervaar ik de thuisbasis weer extra als zeer waardevol en gezellig. Waar zou ik zijn zonder goede basis, zonder structuur, zonder ook gezelligheid. Oude waardes Rust, Reinheid en Regelmaat gelden zeker voor mij, hoewel het met de rust en regelmaat wel eens wat minder is, maar toch.

Tot volgende week.

Johan Houwers