Week 23

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, June 14 2011.

Na mijn zondagse radioprogramma, in het zonnetje op terras een heleboel stukken doorgenomen. Van stapeltje rechts naast stoel, lezend en scannend indelen in stapels aan linkerzijde: prullebak of mee (terug) naar Den Haag. Grote stapels, maar schiet op. Dan gesprek over woontoekomst kinderen. De familie en de toekomst is voor ons heel belangrijk. Dus altijd tijd voor maken.

Maandag met de trein naar Amsterdam. Helaas blijkt dat er bij Terborg (weer) een sein- en wisselstoring is. Dus alle reizigers uit de trein en op station wachten op bus. Duurt natuurlijk even. Dan vanaf Doetinchem weer verder per trein. Mis net aansluiting!! Dat past er ook nog wel bij. Dan in Amsterdam met de pont naar de overzijde waar het (gelukkig i.v.m. mijn late komst) nog regent dus vissen stellen we nog even (langer) uit en bijpraten over laatste ontwikkelingen over visrechten. Als het dan later opklaart ga ik inderdaad vissen op het IJ. Met bootje naar stille plekken en turen naar hengel. Ik vang niks, maar wel grappig zo midden in Amsterdam te vissen op water. Met trein naar Winterswijk waar ik op tijd ben voor fractie over kerntaken maar vooral ook de commissie agenda punten. Tussentijds nog overleg over de KC vergadering waar een aantal partijraadsleden worden aangewezen...... VVD in Gelderland kan tevreden zijn over de verkiezingen en het onderhandelingsresultaat dus zal gezellige vergadering moeten zijn. VVD olé!! We moeten ook tijd nemen om successen te vieren. Daar houd ik wel van, ook motiverend voor vervolg. Be good en tell it.

Dinsdag normale ritme, en doordat ik vroeger ben weggegaan (5.45 uur) voor de files uit. Lezen bijpraten, fractievergadering, vragenuurtje, regeling van werkzaamheden en dan stemmingen. Met nu ook een stemming over de gang van zaken woensdagmorgen, wel of geen extra plenair overleg over bestuursakkoord. CDA doet nog poging om iets te regelen en daarmee (voor de oppositie) de mogelijkheid om naar Ulft te gaan te blokkeren. Dat lukt niet. Voorzitter gaat over de inplanning van debatten. Maar zo stemmen we soms al over de procedure omdat we inschatten dat de procedure van belang is voor uitslag van besluitvorming of beeldvorming. Dan een procedurevergadering. Thema-fractie waarin een fractielid zijn onderwerpen toelicht en aangeeft hoe in de toekomst zaken aan te pakken. Meer kan ik daar niet over zeggen want we praten niet over zaken die in de fractie worden besproken.

Later 's avonds een Verslag Algemeen Overleg over Waterkwaliteit. Diverse moties en overleg met staatssecretaris Atsma. Nadien naar Nieuwspoort om te doen aan relatiebeheer en gezelligheid. Het wordt dan al snel laat.

Woensdag fractiecommissievergadering voor afstemming van diverse onderwerpen op ons terrein: financiën, economie, landbouw, innovatie en sociale zaken. Altijd goed voor intensieve gedachtewisselingen, met een discussieleidende woordvoerder die een fractiestuk heeft geschreven.

Dan VTE raad Energie voorzitten, eerst in kleiner gezelschap dat toch nog groeit. Met minister Verhagen in toelichtende rol op ons energiebeleid met ruimte voor kernenergie. Laatste stukje van een hoorzitting over agrarische innovatie kunnen meemaken, als tweede woordvoerder landbouw.

Dan gesprek met toppers op RO gebied, o.a. professor Hugo Priemus, als leden van de VROM raad, en nu binnenkort de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Gesproken over het verschil tussen permanente woningen en recreatiewoningen dat de Tweede kamer op termijn wil afschaffen. Ik vraag nog eens naar mening deskundigen, die steunen gedachte, alleen Denemarken en Nederland kennen dit verschil. Kost veel aan handhaving en levert niks op. Verder aandacht voor leegstand van kantoren, maar vooral voor structuren.

Dan overleg met Janneke Snijder over aanpak en VVD opstelling inzake EHEC probleem. We laten ons ook bijpraten door LTO.

Dan de hele avond eens rondlopen en kijken in Den Haag. Onze fractiegenoot uit Den Haag, Bart de Liefde, heeft de "import-hagenezen" (slapen er alleen enkele nachten) uitgenodigd voor een nadere kennismaking met de stad. De Haagse nachtburgemeester, Rene Bom blijkt een onderhoudende verteller en hij heeft leuke oude nieuwtjes. De kleuren van Den Haag (geel en groen) blijken afkomstig van het feit dat een deel van Den Haag zandgrond heeft (geel, en betere en duurdere deel) en een deel was moeras (groen en dat heeft veen als grondslag en is goedkopere woondeel). Den Haag kent ook al heel lang mensen die van uit "den vreemde" komen. Toen uit Noorden en oosten van Nederland op zoek naar werk bij de stad. Verder blijkt middenin Den Haag nog een paardenhouderij/stadsmanege te zijn. De ooievaar zou in het wapen van Den Haag zijn gekomen omdat Den Haag geen stad is en er door de moerassige omgeving erg veel ooievaars waren. Ooit was het voor een vishandel een aanbeveling dat er een ooievaar nabij de kraam stond te kijken, omdat dit betekende dat je verse vis had. Dus had iedereen een (kunst) ooievaar. Ook bestaat verhaal over de vruchtbaarheid en ooievaars, met als gevolg dat vooraanstaande Nederlanders alles deden om ooievaars in de buurt te hebben/krijgen, tot in het wapen toe...... Bijzonderheden verder: de Engelse ambassade heeft hier ook nummer 10 en een Downingstreet achtige voordeur, een foeilelijke moderne aanbouw bij enkele fraaie oudere panden, en dat terwijl een welstandscommissie toezicht hield. Dan kun je ze beter opheffen. Het typisch Haagse café Monfer de Mol was ook leuk, met onderweg en in het café Haagse uitdrukkingen. Het hapje eten was ook prima. We zakken nog even door op het Plein, doen aan VVD promotie, praten met potentiële kiezers, wisselen meningen en verdedigen beleid en gaan tot slot nog even naar Nieuwspoort met enkele collega's waar we ook leden van andere partijen ontmoeten.

Donderdag morgen weer een fractiecommissie vergadering Omgeving, dan voorzitten Algemeen Overleg over EHEC en Noodfonds Glastuinbouw. Staatssecretaris Bleker en Minister Schippers geven duidelijke uitleg en kamer is zeer tevreden over Nederlandse aanpak. Vraag is waar ondernemersrisico eindigt en staatshulp nodig is. Hapje eten (met ongeschilde komkommers etc.) en dan voorzitten van Algemeen Overleg 380 KV, bieden van uitkoop voor mensen die onder hoogspanningsleiding wonen en aanleggen van (deels) bovengrondse hoogspanningsleiding in Noord-Holland. De zaal is afgeladen vol, er is een speciale meekijk/luister zaal ingericht die is ook vol en daarnaast brengen velen de zitting door in algemene ruimtes. Dit onderwerp leeft.

Vervolgens met Matthijs Huizing naar het BewindsPersonen Overleg (BPO) van de VVD op Algemene Zaken (volgende keer hopelijk zoals normaal op Catshuis). Toch bijzonder zo'n overleg met een hapje eten met de VVD top, fractievoorzitters, ministers en staatssecretarissen en natuurlijk minister president Rutte. Hier worden alle besluiten etc. nog eens voorgesproken en toegelicht en taken verdeeld. Inhoudelijk kan ik er niks van zeggen. Vertrouwelijk!!! Wel heel leerzaam en interessant. Ook teken van de betrokkenheid dat wij als (gewone) VVD tweede Kamerleden om beurten een keer kunnen aanschuiven bij dit overleg. Goede sfeer kan ik wel zeggen.

Dan naar huis, maar helaas luister ik pas bij het uitrijden van Den Haag mijn voicemail af en bemerk dat ik een fractienotitie mail zonder bijlage had verstuurd, dus terug naar de werkkamer en dan vanaf die computer mijn fractie-inbreng toch nog gemaild. Ik ben dan iets later op de verjaardag van mijn jongste dochter Jetske: alweer 18 jaar. Je wordt ouder pappa.......

Vrijdagmorgen breng ik mijn vrouw naar de bus voor een werkweekje/vakantieweekje met de hoogste klas van haar school. Ze gaan naar Vlieland, een traditie.

Op kantoor nog even laatste nieuws meepakken, met verbijsterende nieuws dat enkele bedrijven van Bieze makelaars failliet zijn. Men start wel door is de verwachting. Het zijn harde tijden. Dan klant voor afspraak over verkoop gesprek t.z.t. Vanuit de gemeenteraad dan naar Strandlodge, het nieuwe restaurant bij ons strandbad, dat er prima uitziet. De gelegenheid wordt benut om het totale project met omgeving nog eens te showen. We lopen rond en komen langs bleekweides, de eerdere woning van burgemeester Stigter (oliemolen) en de rode korenmolen waar Ben Uffink al eens woonde. Dan een luxe staande lunch die ik deels meemaak omdat ik naar Twente ga voor een werkbezoek aan een ondernemer die een bio-filter heeft dat ook in Duitsland werkt. Het kost veel moeite dat in Nederland geaccepteerd te krijgen. Hij licht alles toe en ik zal mij inspannen om dit verder vlot te trekken. Bij transportbedrijf Bolk in Almelo zijn veel VVD’ers en veel klanten om te netwerken en te proeven van de verse haring. Ik neem er samen de fractiegenoten het voortouw in, maar ik houd zelf meer van een gebakken vis of een zure haring of rolmops. Frans Bauer treedt op en we doen even een polonaise. Eigenlijk moet je dan chauffeur hebben, maar helaas.... Ik moet bovendien nog naar Hengelo om te spreken met ondernemers en buurtbewoners over een plan om een winkelcentrum bijna de nek om te draaien door er een heel nieuw complex naast te zetten. Ik kan mij het verzet goed voorstellen. Geef aan dat ik hier niet over ga, maar wel steun zal geven aan plaatselijke acties. Nagesprek met enkele statenleden levert diverse aanknopingspunten op voor vervolgoverleg, o.a. over Ruimte voor de Rivier. Ook fijn te merken hoe collegiaal we zijn als we spreken over de ex-gedeputeerde Job Klaasen. VVD-ers hebben aandacht voor elkaar en de mensen in het land !!!

Als ik naar huis rijdt hoost het even en ik rijd wat langzamer. Hopelijk heeft Gerrie in haar tentje op Vlieland beter weer!!

Zaterdag overleg met een verkoper die te maken heeft met afspraken die door de kopers niet nagekomen dreigen te worden. Ik ga hem helpen.

Tot slot van de week een gesprek met een plaatselijke enthousiaste ex-ondernemer die nu in het PUM-project in Oeganda heeft gewerkt en graag oude computers mee wil nemen om daarmee ter plekke iets te kunnen doen voor een internet café en ICT ontwikkeling in Afrika. Ik ga kijken wat ik kan doen. Ontwikkelingshulp in zeer directe zin. Geen lagen en geen strijkstok. Eigen initiatief.

Tot volgende week.

Johan Houwers

Voor meer VVD nieuws kijk op vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl of volg mij op TWITTER : johanhouwers

Voor reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl