Benadert het OM iemand anders om pedovereniging Martijn te vervolgen?

Source: P.H. (Pieter) Omtzigt i, published on Saturday, July 16 2011.

Benadert het OM iemand anders om pedovereniging Martijn te vervolgen?

In de TC Tubantia staat vandaag een zeer opmerkelijk relaas: http://www.tctubantia.nl/regio/twente/9120363/Nieuwe-poging-tot-verbod-pedoclub.ece

De plaatsvervangend hoofdofficier van het arrondissementsparket in Rotterdam zou de heer Drost benaderd hebben om een artikel 12 procedure te beginnen tegen het besluit om de pedovereniging Martijn niet te vervolgen. Met een artikel 12 procedure vecht je een besluit van het OM aan. Dus het OM vraagt hier zelf aan iemand anders om een besluit van het OM aan te vechten. Dat is zeer opmerkelijk.

Dat is helemaal opmerkelijk omdat wij in eerdere Kamervragen aan de minister gevraagd hebben om zelf het OM opdracht te geven de pedovereniging Martijn strafrechtelijk te vervolgen of te vorderen dat Martijn als vereniging ontbonden wordt.

Verder is er een petitie aan de Tweede Kamer om daarover te spreken van de heer Bres. En een Kamerdebat over de vereniging in September.

Als het nu via een artikel 12 procedure onder de rechter gebracht wordt, wordt het wel heel erg lastig om hierover te spreken. Daarom willen wij nu graag opheldering wie het besluit genomen heeft om de heer Drost te benaderen en hem te vragen een artikel 12 procedure te beginnen. Want feitelijk vraagt he OM aan hem ervoor te zorgen dat Martijn vervolgd wordt, een besluit dat elders niet genomen wordt.

Dit lijkt een merkwaardige gang van zaken.

Vragen van de leden Van Toorenburg en Omtzigt (beiden CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

  • 1. 
    Heeft de plaatsvervangend hoofdofficier van het arrondissementsparket in Rotterdam zelf de heer Drost benaderd en hem aangespoord om snel een artikel 12 procedure te beginnen tegen het besluit van het OM om geen strafvervolging in te stellen tegen de vereniging Martijn? (bron: TC Tubantia, 16 juli,’ Nieuwe poging tot verbod pedoclub’)
  • 2. 
    Welke rol heeft u en de top van het ministerie en het OM gespeeld bij het besluit tot het benaderen van de heer Drost inzake een artikel 12 procedure?