VVD verheugd over het redden Hedwigepolder

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Monday, June 20 2011.

De VVD is verheugd over het besluit van het kabinet om de Hedwigepolder niet op te offeren. De Zeeuwse landbouwgrond zou in eerdere plannen onder water moeten worden gezet, als gevolg van Europese regels. Die stellen dat bij schade aan de natuur door de verdieping van de Westerschelde, die natuur gecompenseerd moet worden. Staatsecretaris Bleker (ELI) presenteerde vandaag alternatieve maatregelen die voorkomen dat de Hedwigepolder onder water wordt gezet.

VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders: ,, De VVD is vanaf het begin tegen deze ontpoldering. Het is van de zotte dat Nederland droge natuur, in dit geval goede landbouwgrond, vervangt door natte natuur. Ruim zes jaar hebben de Zeeuwen in onzekerheid gezeten over deze discussie. Dankzij de alternatieven die dit kabinet aandraagt, komt er eindelijk een einde aan dit vervelende hoofdstuk.”

In het kader van natuurherstel kiest staatssecretaris Bleker nu voor zogenoemde buitendijkse compensatie in de Westerschelde zelf, dat niet ten koste gaat van bruikbare landbouwgrond. Het overige natuurherstel zal in de nieuwe plannen plaats vinden in een reeds aangewezen natuurgebied, dat bovendien de helft kleiner is dan de eerder aangewezen Hedwigepolder.

Het Kabinet heeft voorts laten weten dat het zich actief zal inzetten voor de provincie Zeeland op economisch terrein. Zo zal zij de provincie ondersteunen als het gaat om de ontwikkeling van containerfaciliteiten in de Zeeuwse haven, met de Westerschelde Container Terminal als speerpunt. VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders:,,Dit is in lijn met de visie van de VVD dat economische ontwikkeling niet moet worden belemmerd door natuurregelgeving. Natuur is belangrijk. Maar zonder economie, geen ecologie. Door af te zien van het onder water zetten van de Hedwige polder en door de ondersteuning die het kabinet biedt voor de economische ontwikkeling in de regio, verwacht ik dat er onder de Zeeuwse bevolking voldoende draagvlak zal zijn voor dit voorstel”.