AO EHS

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, April 27 2011.

Op 20 april jl. vond het Algemeen Overleg plaats over de herijking van de EHS. In het regeerakkoord is de afspraak opgenomen dat de EHS herijkt en herbegrensd gaat worden. De VVD onderschrijft dit punt van harte. De realisatie van de EHS is in 1990 gestart en inmiddels ruim 20 jaar in ontwikkeling. Een herijking is noodzakelijk om de kwaliteitsdoelstellingen te behalen. Onderstaand een samenvatting van mijn inbreng met de belangrijkste punten.

Tijdens het debat heeft de VVD ingezet een kleinere EHS met de focus op goed beheer. En de VVD wil met de integratie van de huidige natuurwetten het nee tenzij principe wat gehanteerd wordt binnen de EHS ombuigen naar een ja mits. Op deze manier zullen er meer ontwikkelingen mogelijk zijn in en aan de randen van de natuurgebieden.

Om de herijking zorgvuldig vorm te geven is het belangrijk dat er een goed inzicht is hoe ver de realisatie van de EHS is en welke gronden zijn aangekocht . De VVD heeft gevraagd naar de “foto” van 20 oktober 2010, het moment waarop het nieuwe beleid is ingegaan. Helaas is dit actuele beeld niet aanwezig. En dat is zorgelijk. Provincies zijn niet in staat om deze gegevens te leveren en het ministerie is niet in staat om de gegevens te controleren op juistheid. Het feit dat er geen duidelijkheid is per provincie over de aangekochte gronden, de stand van zaken met betrekking tot de inrichting, de gronden buiten de EHS, de overschrijding op de normbedragen geeft geen eerlijk uitgangspunt voor de onderhandelingen. Met andere woorden; de provincies die zich in de afgelopen jaren netjes gedragen hebben worden gestraft voor hun gedrag en de provincies die zich niets van het beleid hebben aangetrokken worden beloond. Daarnaast wordt het wel heel erg moeilijk voor de Kamer om haar rol als controlerend orgaan van de regering uitvoer te geven als de noodzakelijke info ontbreekt. Vorige week kreeg ik tijdens een werkbezoek een voorbeeld aangereikt waar de VVD ver afstand van wil nemen. Een provincie waar een perceel grond aangekocht gaat worden voor 385.000 euro per hectare. Bizar, dit betekent verstoring van de markt, het draagt bij aan het afkalven van het draagvlak voor natuur en de VVD wil toetsen of dit binnen de randvoorwaarden en prestatieafspraken valt.

Een snelle en duidelijke herijking is voor de VVD belangrijk. We krijgen nog steeds signalen dat provincies van mening zijn dat de koerswijziging van dit kabinet niet voor hen geldt. De VVD vraagt de Staatssecretaris om inpassingplannen vastgesteld na 1 november 2010 te beoordelen op financiële paragraaf. Daar waar deze door het vervallen van de Rijksbijdrage niet deugdelijk zijn, zullen deze plannen van tafel moeten. De VVD pleit voor een snelle aanpak en duidelijkheid richting de ondernemers. Deze aanpak kan eerst gelden voor de plannen in relatie tot de robuuste verbindingszones en zal zodra de herijking gereed is ook daarvoor moeten gelden.

Met betrekking tot der herijking van de EHS vraagt de VVD ook nog eens kritisch naar de aanleg van ecoducten te kijken. Her en der worden deze nog steeds aangelegd terwijl in een aantal gevallen de noodzaak vanuit de koerswijziging ontbreekt. Daar waar de aanleg doorgaat zou op zijn minst medegebruik door recreanten mogelijk moeten zijn.

Naast bovenstaande punten heb ik gevraagd naar een visie van de Staatssecretaris op de Nationale Parken. Mijn inbreng over de verkoop van gronden binnen en buiten de EHS komen bij de behandeling van de grondnota terug (medio zomer).