Mijn maidenspeech over de Geneesmiddelenwet en Wet BIG - Main contents
Voorzitter,
Vanavond bespreken wij als Kamer een tweetal wetten, de Geneesmiddelenwet en de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Twee bijzondere wetten.
En voor mij is het ook een bijzonder moment. Want vandaag, na 238 dagen als volksvertegenwoordiger mag ik mijn maidenspeech tot u richten. De grootste fractie zijn heeft zo zijn voor en nadelen. Het kan soms even duren …..
Waar ik in ieder geval trots op ben, voorzitter, nu we spreken over de gezondheidszorg, is de enorme stelselwijziging die de VVD in de afgelopen jaren samen met de andere partijen voor elkaar heeft weten te boksen. De oude tweedeling tussen particulier en ziekenfonds is er niet meer. Iedereen is verzekerd en heeft recht op de middelen in het basispakket. We weten allemaal dat Nederlanders niet dol zijn op veranderingen door de overheid, en zeker niet als het om de zorg gaat. Aan de andere kant moeten we soms durven veranderen om te behouden wat dierbaar en waardevol is. En onze zorg is dierbaar en waardevol! Onze zorg die nog steeds internationaal tot de top behoort.
Toch kan het nog beter en goedkoper. En dat zal ook moeten als we onze uitstekende zorg willen behouden.
Voorzitter ik vind het extra bijzonder om hier te staan omdat we vanavond een wetswijziging met de minister bespreken die hier, in haar periode als Kamerlid, aan de wieg heeft gestaan.
De wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Een belangrijke wijziging voor de VVD. Met dit voorstel wordt geregeld dat een herschikking van taken in de gezondheidszorg mogelijk wordt. Voor de VVD is de zorg een belangrijk thema. In 2008 heeft de VVD fractie, mede door inbreng van onze huidige minister van VWS, een visie op de gezondheidszorg gepresenteerd.
Een visie waar drie belangrijke thema’s omschreven zijn. Ik neem vandaag dan ook graag de vrijheid om deze thema’s nog eens te benoemen:
-
-Bereikbaarheid en kleinschalige persoonsgerichte zorg
-
-Kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg
-
-Burger die meer waar voor zijn of haar geld moet krijgen
Ter voorbereiding op dit debat heb ik deze visie er maar weer eens bij genomen. Want in deze visie is door de VVD een toekomstbeeld geschetst. Ik wil dat beeld hier vanavond maar eens op mijzelf projecteren.
We blikken vooruit: 2020. In 2020 ben ik de 50 gepasseerd maar ik sta nog vol in het arbeidsproces. Misschien heb ik na 2 periode Kamerlidmaatschap net afscheid genomen van deze Kamer maar ik zal zeker niet achter de geraniums zitten. Mijn ouders zijn inmiddels de 80 gepasseerd. En zij kunnen nog verantwoord thuis wonen. Zij kunnen gebruik maken van laagdrempelige voorzieningen als een consultatiebureau voor ouderen of een huisarts, thuiszorg of de wijkverpleegkundige. Zij kunnen kiezen naar welk ziekenhuis of behandelcentrum zij gaan. Of met behulp van een persoonsgebonden budget zelf de zorg inkopen die zij nodig hebben. Zij kunnen in ieder geval langer thuis blijven wonen door het netwerk van zorg, met voldoende, en capabele zorgverleners.
De gezondheidszorg zelf is, en we hebben het nog steeds over 2020, georganiseerd als een piramide. De onderkant van de piramide is gevuld met basiszorg dicht bij huis en in de top van de piramide de specialistische zorg. Met daartussen de verschillende gradaties. De gezondheidszorg is bereikbaar en toegankelijk. De ene zorgverlener weet wat de andere aan geneesmiddelen voorschrijft of welke behandeling wordt gegeven. En het aantal medische fouten is enorm afgenomen. In een vergrijsd Nederland, 2020, staat de zorg op een hoger niveau dan toen in 2011. De zorg is nog steeds betaalbaar en voor iedereen toegankelijk. Dit toekomstbeeld is geen fata morgana, maar een realistisch doel. Dat doel kunnen we halen als we durven vooruit te denken en daar ook naar te handelen. De VVD durft dit en vat dit samen in onze liberale visie op de gezondheidszorg.
Dichtbij een betere zorg. De VVD werkt aan die betere zorg; bereikbaar, kleinschalig, persoonsgericht, kwalitatief hoogstaand en de burger krijgt waar voor zijn geld.
Voorzitter terug naar 2011. Dat brengt ons bij de voorliggende wetswijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Met de aanpassing wordt taakherschikking mogelijk gemaakt. Het structureel herverdelen van de taken tussen verschillende beroepen. Hiermee wil de VVD een doelmatige inzet van kunde en capaciteit bereiken. Door de taakherschikking komt er meer continuïteit en kwaliteit en bereiken we efficiencyvoordelen die weer bijdragen aan de betaalbaarheid van de zorg.
Maar er is nog een argument waarom de herschikking van taken belangrijk is voor de VVD. Door nieuwe functies te creëren ontstaan er meer carrièremogelijkheden in de zorg. Belangrijk om mensen voor de zorg te behouden. Zij die een keer iets anders willen kunnen doorgroeien naar een andere functie. Voor een tweetal functies wordt nu de wet aangepast om ervoor te zorgen dat het onderbrengen van de taken bij deze verpleegkundig specialisten ook qua verantwoordelijkheden en juridische implicaties goed afgedekt is. Daarbij wordt geregeld dat er functionele en opleidingseisen gesteld worden zodat alleen de verpleegkundig specialisten deze voorbehouden taken mogen uitvoeren.
Voorzitter de VVD heeft een tweetal vragen:
Allereerst een vraag over de wijziging van de geneesmiddelenwet. In de Nota van wijziging wil de minister de illegale internetverkoop van receptgeneesmiddelen beter kunnen opsporen. Door niet alleen de verkoop maar ook het te koop aanbieden, te verbieden.
Nu wordt dit ook doorgevoerd in onderdeel D voor de niet recept-plichtige geneesmiddelen. Daar mag wel publieksreclame voor worden gemaakt. De consument had de mogelijkheid om de producten te bestellen als deze vervolgens door een officiële internet-apotheek of internet-drogisterij werd afgeleverd. Met de Nota van wijziging is deze bestelmogelijkheid verboden. Kan de minister aangeven of ik dit juist geïnterpreteerd heb en wat de achterliggende gedachte hiervan is.
Met betrekking tot de Wijziging van de Wet BIG;
In de wijziging is niet ingegaan op een lang gekoesterde wens van de VVD om waarschuwingen, berispingen en boetes opgelegd door een tuchtrechter openbaar te maken. De SP heeft hiervoor een amendement ingediend. De VVD vindt dit een nuttig amendement voorzitter, maar de SP maakt geen onderscheid tussen de verschillende maatregelen en de termijnen in dit amendement.
De VVD is voorstander van transparantie, maar wij willen wel onderscheid maken in de ernst van de klacht. Aan de lichte maatregelen (ik heb het dan over een waarschuwing, een berisping en een boete) zouden wij een termijn willen koppelen om dit zichtbaar te maken in het register. Met andere woorden een berisping of waarschuwing wordt voor een periode van 5 jaar geregistreerd. Als er binnen 5 jaar geen nieuwe maatregelen zijn opgelegd vervalt de aantekening in het register. Dat lijkt de VVD een gezonde prikkel naar de betreffende persoon en ook naar de instelling om te werken aan kwaliteitsverbetering. Een verbetering van gedrag mag dan ook zichtbaar worden.
Voorzitter ik ga afronden. De zorg gaat ons allen aan. Niet in de laatste plaats omdat we er allemaal mee te maken krijgen. We worden allemaal ouder en worden allemaal wel eens ziek.
Juist daarom wil de VVD dat het extra goed geregeld is in Nederland, voor iedereen!
Laat ons dat er niet van weerhouden om te veranderen wat nodig is.
Een beter zorg dichtbij!