Uitzending Radar Waterland ziekenhuis

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, January 12 2011.

Afgelopen maandag heeft Radar aandacht besteed aan de misstanden in het Waterland Ziekenhuis. Als woordvoerder client en klachtrecht in de zorg heb ik gereageerd op de situatie en gepleit voor meer openheid en transparantie in de zorg. Onderstaand mijn volledige reactie.

De VVD vindt het belangrijk dat de patiënten en ziekenhuizen inzicht krijgen in de kwaliteiten van de arts. Transparantie is broodnodig voor een goede werking van het zorgstelsel. Ik heb geschokt kennis genomen van de misstanden in het Waterlandziekenhuis en pleit dan ook voor meer openheid en transparantie ten aanzien van de kwaliteit en de staat van dienst van de arts.

De VVD heeft tijdens de VWS begrotingsbehandeling in oktober 2010 gepleit voor meer transparantie in de zorg. Dit zal leiden tot meer kwaliteit van de geboden zorg. Als artsen transparant zijn kunnen ze patiënten laten zien dat ze niets te verbergen hebben en goed werk leveren; dat roept vertrouwen op. Daarnaast kan een patiënt een beter onderbouwde keuze maken voor een bepaalde arts.

De VVD vindt dus dat waarschuwingen en berispingen die een arts krijgt openbaar gemaakt dienen te worden. Tevens dient het ziekenhuis waar de arts werkt op de hoogte te worden gebracht van de waarschuwing of berisping, opgelegd door het tuchtcollege. Dit is belangrijke informatie voor het ziekenhuis om te sturen op kwaliteit. In geval van waarschuwing of berisping kan een ziekenhuis maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

Ik ben blij met de toezegging van de minister van VWS tijdens de begrotingsbehandeling, dat zij zo snel mogelijk berispingen en waarschuwingen transparant wil gaan maken. Ik zal dit nauwlettend volgen en kijk uit naar de voorstellen van de minister.

Hier de link voor de uitzending van Radar 10 januari