Steun onder strenge voorwaarden - Main contents
Het was me het weekje wel! De eerste dagen van mijn reces hadden weinig met vakantie te maken, maar waren meteen spannend. Zodra eind vorige week duidelijk werd dat er vandaag een Europese top zou plaatsvinden, gingen de onderhandelingen met volle kracht van start.
In een paar dagen moesten de Europese partijen dichterbij elkaar zien te komen zodat er vandaag zicht zou zijn op een mogelijk akkoord om de financiële markten weer wat tot rust te brengen. Dat betekende voor mijn ambtenaren flink aanpoten en onderhandelen en voor mij betekende het bellen, bellen en nog eens bellen. En met resultaat, de minister-president gaat vandaag met een stevige Nederlandse inzet de top in.
Vanochtend heb ik de Nederlandse eisen in de Tweede Kamer toegelicht. Het debat was net voor de start van de top klaar, ik heb direct Mark Rutte gebeld om hem te vertellen dat hij mandaat heeft om onder strenge voorwaarden in te stemmen met een nieuwe lening voor Griekenland. In de Tweede Kamer heb ik onze voorwaarden voor zo'n plan geschetst. De belangrijkste eis is een substantiële bijdrage van de banken aan de extra lening, die rond de 90 miljard euro zal bedragen. Velen hielden deze voorwaarde voor onmogelijk en Nederland en Duitsland stonden lang alleen. Langzaam zijn de overige Europese partijen toch onze kant op aan het komen. Vanochtend werd duidelijk dat ook Frankrijk inmiddels bereid is hierover mee te praten. En dat is goed nieuws, want de banken hebben de afgelopen jaren ook veel voordeel gehad van de hoge rentes op de Griekse obligaties. Tot nu toe was ook een 'selective default', een tijdelijke status van wanbetaler voor Griekenland, onbespreekbaar. Ik heb steeds gezegd: dit is natuurlijk geen voorwaarde, maar een oplossing waarbij dit eventueel aan de orde komt, moeten we toch durven bekijken. En ook die impasse lijkt doorbroken. Natuurlijk moet Griekenland ook zorgen dat het zo snel mogelijk weer op eigen benen kan staan. Ze zullen flink moeten ingrijpen en onder stevige controle blijven staan van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.
Ik ben erg blij met de constructieve opstelling van ons parlement en hoop dat de premier een mooi onderhandelingsresultaat zal binnenhalen in Brussel vandaag.
Read more ...