Jonge democratie viert feest

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Tuesday, July 26 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Voor het eerst in dertig jaar vierde Egypte zijn nationale dag zonder Hosni Moebarak aan het roer. Bij het ambassadefeestje in Den Haag leek niemand hem te missen, ook niet ambassadeur Mahmoud Samy, die nog onder het bewind Moebarak werd benoemd. „Wat nu gebeurt, is goed voor ons land”, zei Samy. „Maar we kunnen alle hulp gebruiken van mensen die de democratie willen steunen.”

Een van hen is VVD-Europarlementariër Hans van Baalen , die als president van de Liberale Internationale de deur plat loopt bij zijn Egyptische politieke vrienden. „Ik ga na de zomer weer naar Egypte. Dat is dan de vijfde keer dat ik er ben sinds de revolutie”, vertelde Van Baalen, die als een vriend werd begroet door de ambassadeur en diens charmante, vloeiend Engels en Frans sprekende vrouw Iman.

V.l.n.r. De Egyptische ambassadeur Mahmoud Samy met zijn vrouw Iman, VVD-Europarlementariër Hans van Baalen en Ikea-manager Ehsan Turabaz. FOTO: JOS VAN LEEUWEN

Van Baalen probeert als oud-VVD-campagneleider de Egyptische liberale partijen te helpen om ook onder de veelal analfabete plattelandsbevolking stemmen te winnen bij de verkiezingen dit najaar. „De liberale partijen staan volgens opiniepeilingen ongeveer op een derde van de stemmen”, aldus Van Baalen, die goede hoop had dat de Egyptenaren niet kiezen voor de fundamentalistische Moslimbroederschap. „De meerderheid van de Egyptenaren is onder de veertig, die willen geen orthodoxe regering. Maar als wij niets doen, kan de broederschap winnen”, aldus Van Baalen.

Ehsan Turabaz , consulgeneraal van Afghanistan en topmanager bij Ikea, zag de toekomst rooskleurig in. „In 2013 gaan wij in Egypte de eerste Ikea openen”, vertelde hij te midden van gasten als de Italiaanse ambassadeur Franco Giordano en zijn Britse collega Paul Arkwright . Deze stelde vast dat we geduld moeten hebben met Egypte: „Het is een erg jonge democratie.”

De Palestijnse vertegenwoordiger Nabil Abuznaid kwam naar de receptie met burgemeesters van grote gemeenten uit de Westbank. Zij waren in Nederland voor een bijeenkomst van de organisatie Municipal Alliance for Peace, vertelde burgemeester Victor Batarseh van Bethlehem. De wijze oude heren waren niet erg mededeelzaam over hun besprekingen. „Maar we kijken uit naar vredesgesprekken”, zei burgemeester van Hebron Khaled Osaily . Hij wilde graag via deze krant de Nederlanders en de Nederlandse regering bedanken voor hun giften. „Jullie hebben twee miljoen euro bijgedragen aan een parkeergarage van zeven verdiepingen. Daardoor is de verkeerschaos in onze stad opgelost.”

De Egyptische ambassadeur Samy was niet bezorgd over de relletjes die soms weer oplaaien in zijn land. „We gaan door een proces. De economie verkeert bovendien in een slechte toestand vanwege alle gebeurtenissen. Met het toerisme gaat het ook niet goed. Een van de beste dingen die mensen voor ons kunnen doen, is terugkeren als toerist.”