Week 29

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, August 8 2011.

Zondag 17 juli blijkt het toch nog heel prima weer, soms zonnetje en in ieder geval droog. De weermannen en weervrouwen hebben het niet steeds goed en dat zal later deze week nog meermalen blijken. Met families van mijn vrouw en van mij de BBQ aangestoken en onder genot van drankje en goede gesprekken enkele uren gezelligheid in Kotten aan de Wiebersweg. Een goede traditie.

Maandag een makelaardijdag en ‘s avonds gesprek over activiteiten om meer leden bij de VVD te betrekken, ook voor de kandidatenlijst voor gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Dinsdag naar Duitse klant voor verkoop boerderij en dan ‘s middags jongste dochter uitgezwaaid: ze vliegt met vriendinnen naar Lloret del Mar voor een culturele vakantie of zo iets?? Zelf met Gerrie naar Beekbergen waar ik met gemeenteraadslid Liesbeth Rooijmans een gesprek heb met een vermeende illegale permanente bewoner die zich vertwijfeld afvraagt hoe de gemeente erbij komt dat hij, die een huis in Spanje heeft en daar ook meestentijds is, die ook daarnaast een Nederlands fiscaal adres heeft en die vanuit de erfverpachter de recreatiewoning niet mag verhuren nu kan bewijzen dat hij er echt niet permanent woont.

Dat is een juridisch steekspel, waarbij zelfs de rechter zich afvroeg hoe het feit dat de gordijnen dicht of open waren in het voor - of nadeel van de gemeente of eigenaar zou kunnen werken. Rechter gaf eigenaar dan ook gelijk, en gemeente betaalt de juridische rekening, maar na twee verloren procedures geven de ambtenaren het nog niet op. Hebben ze niks beters te doen???? Politiek gaat hoop ik nu ingrijpen!! Heb samen met gemeenteraadslid nu aangedrongen op gesprek met wethouder, die er toch is voor alle burgers….. Dat gesprek komt er. Dan snel einde aan zaak.

Dan naar Nijmegen en daar staan we lang in file voor brug op weg naar Vierdaagse diner en vuurwerk. We ontmoeten diverse (VVD) bestuurders en CDA collega Henk Jan Ormel met zijn echtgenote. Aan tafel met de marsleider Johan Willemstein, de Nijmeegse gemeentesecretaris Berend van der Ploeg en burgemeester Paul Wilbers en de partnes en hebben leuke gesprekken over de Vierdaagse. Daarna een prachtig vuurwerk op de Waal en laat naar huis.

Woensdag naar Friesland, naar het tijdelijke provinciehuis, waar we gedeputeerde Jannewietske de Vries (wat een Friese naam) ontmoeten en Wietze de Haan (DB Waterschap Friesland), de heer Bram Hulsman van provincie en Riens Buwalda (controleur) en Marianne Hogeveen (PR). Samen varen we langs de binnenstad van Leeuwarden en langs de Prinsentuin controleren we op de aanwezigheid en het gebruik van vuilwatersystemen en het voorkomen van lozen van vuil water (toilet) van plezierschepen. De controle blijkt lastig en ik zeg toe dat ik als woordvoerder waterkwaliteit nog eens zal nagaan wat we extra kunnen doen. Een controle op onmogelijkheid om anders dan via vuilwatertank te lozen is al een stap en ook een verbod op een extra pompinstallatie ter voorkoming van dumpen van hetgeen in de tank is verzameld. Er zijn meer dan genoeg innamepunten waar men de tank leeg kan maken met een zeer schoon zuigsysteem. Nu kan eigenlijk alleen bij een heterdaad iets gedaan worden……

En schoon en veilig water is in aller belang, vooral ook van toeristische recreatievaarders en zwemmers zelf. Zo voorkomen we viezigheid en blauwalg. Lunch smaakt prima en met Gerrie gaan we dan even langs in Makkum bij voormalig Rotary lid Karin Mulder, die daar een leuke eetzaak heeft: It Posthus. Bijgepraat met partner Jan Willem.

Dan ook nog even Hindelopen aangedaan, waarbij Gerrie meteen zegt: hier waren we ook vorige week met de fiets, en dat klopte. Trieste aanblik van zieke schapen bij ingang stadje Hindelopen, maar gelukkig zijn er al mensen die er aandacht aan schenken. Schapen lijken iets met poten te hebben.

Stadje Hindelopen en haven zijn zeker leuk. Rondlopen en genieten van aanblik.

Donderdag naar Nijhuis Pompen voor gesprek met directeur Schuuring en medewerker Meijnen, mensen met hart voor de zaak, die mij graag willen laten zien wat ze in de Winterswijkse fabriek maken. Speciale aandacht vragen ze voor een pomp die visvriendelijk is. Van groot belang bij waterkracht centrales, maar ook op andere plekken inzetbaar.

Ik begrijp niet dat waterschappen bij vervangingsinvesteringen deze innovatieve pomp, met twee schoepen en doorgang langs as, die ook nauwelijks duurder is, niet kopen. Ook dit krijgt een vervolg, wellicht eens een werkbezoek voor commissie of staatssecretaris? Meteen Winterswijk promotie. Aan eind van de dag een goed gesprek met VVD bestuur over de Winterswijkse gemeenteraad van nu en in de toekomst. We zijn allen behoorlijk tevreden en vol optimisme voor toekomst. VVD heeft veel talent en ik hoop dat menigeen ook gebruik maakt van grote landelijke cursus aanbod, o.a. Kadercursus.

Vrijdag Houvast kantoordag, in verband met vakantie medewerkers. Politiek krijg ik info over openblijven van Oosthoek, hetgeen ik al wist. De brief aan betrokkenen krijgen we als raadsleden en nu kan er voorlopig gebruik gemaakt blijven worden van het gebouw, mits de kosten door gebruikers worden gedragen. Dat is goede afloop van een ongelukkige actie. Kijken hoe dit verder gaat. Wat moet er met gebouw op termijn gebeuren? Deze stap is compliment aan SWW waard. Dan even naar Rotary en we nemen kennis van vreselijke aanslag in Oslo en daarna een schietpartij. Liefst 11 doden…. ‘s Avonds bij mijn broer Geert een borrel gedronken op zijn nieuwe functie/extra taak als lid van managementteam bij ARA te Aalten. Meteen ook het stenen kippenhok bewonderd dat binnen enkele weken of maanden zal zijn omgetoverd in een 55 m2 grote recreatiewoning, met behoud van het oude aanzicht. Wordt permanente recreatie, want als de recreatieverhuur goed gaat lukken brengt dat meeste op. Mooie plek onder de bomen met fraai uitzicht. Ziet er goed uit, maar nog wel veel te doen.

Zaterdag wakker geworden met diep trieste bericht dat er op het eiland bij Oslo minimaal 80 doden zijn gevallen bij bijeenkomst van jonge democraten. Onvoorstelbaar!! Later loopt het dodental nog op: minimaal 91 en diverse zwaar gewonden.

De (vermoedelijke) dader blijkt een fundamentalist. Een zieke geest, dat kan niet anders. Stel je voor dat je meerdere minuten lang schietend een einde maakt aan diverse jonge levens. Vreselijk!!! Dit gaat tegen alle gevoel in, waarbij welke verwijzing naar welke visie, geloof of politieke stroming dan ook, misplaatst is. Dit wil helemaal niemand toch…….

Verder weer een kantoordag. Diverse administratiezaken gedaan en enkele klanten kunnen helpen. Ook mensen moeten teleurstellen. Want net als gisteren, toen er zelfs voor een woning drie kandidaten bleken te zijn, ook nu voor een tweetal woningen een kandidaat die helaas net te laat is. Huis is net verkocht en dat is geen makelaarsverhaal.

Dat lijken wel ouderwetse tijden, maar zal wel beetje uitzonderlijk blijven. Hopelijk vinden teleurgestelde kandidaten wel goed alternatief. Daar proberen we aan bij te dragen, door ze actief te benaderen. Zal de lagere overdrachtsbelasting dan toch al werken??

Tot slot van de week: gezellige visite van mijn kleinzoon David. 1 jaar oud of moet ik zeggen jong?

Laatste politieke zaken lopen ook komende week nog door, daarmee kom ik denk ik wel boven het gemiddelde van 2,5 werkbezoeken dat NRC noteerde voor Kamerleden in het reces. Maar we hoeven niet te worden beoordeeld op de activiteiten in het reces maar op onze politieke resultaten en daarvoor is de kiezer uiterlijk in 2014 weer aan de beurt. Even bijkomen en bijtanken hoort er dan ook bij en dat ga ik dan ook zeker nog een beetje doen, bijvoorbeeld in onze eigen tuin.

Tot volgende week.

Johan Houwers

Meer VVD nieuws op vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl of TWITTER : johanhouwers

E-mail-reacties graag naar: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl