Week 32

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, August 15 2011.

Zondag 7 augustus uitgebreid ontbijt met de kids en daarna koffie drinken en bijlezen. Dan ook enig tuin-snoei-opruimwerk gedaan, maar vooral veel voetbal gezien omdat de competitie weer begon. De kleine bbq kon toch doorgaan ondanks slechte vooruitzichten.

Maandagmorgen naar makelaarskantoor. Gesprek met medewerkers over verwachtingen voor toekomst. We hebben goede hoop op aantrekken van de markt. Hoewel er wel langzaamaan in de loop van de week steeds slechtere beursberichten komen. Eerst lijkt het maandag mee te vallen maar tegen einde van de dag gaat het toch fors onderuit. Weinig economisch vertrouwen blijkbaar. Dan bij de kwekerij en thuis een gesprek met de man die de kwekerij helpt nieuw leven in te blazen. Goede ideeën en goede aanpak afgesproken. Dan eten met mijn moeder erbij, altijd gezellig.

Dinsdagochtend eerst krant en daarin lees ik weer veel gedoe over een vogel die broed en vliegt rond steengroeve waar vorige week een perfecte show was: de Oersprong. De Oehoe leeft ook in functionele groeves en in Winterswijk wordt dan een heleboel misbaar gemaakt als er enkele dagen veel mensen in die groeve komen, en beperkt vuurwerk wordt afgestoken en een "kenner" schrijft in de krant dat een camera om de bewegingen van de Oehoe te volgen onzin is, terwijl ik graag zou willen dat we de zaken dan op basis van feiten beschouwen en niet alleen een verhaal met strenge interpretaties van de Flora en Fauna wet. Die wet is niet bedoelt om alles te verbieden en activiteiten onmogelijk te maken.......Hopelijk zien de natuur- en milieu deskundigen dat ook in. Inmiddels blijkt de Oehoe ook al weer gesignaleerd, dus terug en niks aan de hand. In Winterwijk moet ook wel een keer iets kunnen worden georganiseerd en nog hulde voor de initiatiefnemers en alle vrijwilligers voor een fantastisch particulier project, zonder subsidie. Het kan dus wel degelijk zonder overheid.

Dan naar kantoor en zoon Gerben met vrienden weggebracht naar Schiphol voor hun vakantie naar Mermaris en meteen daaraan een eetafspraak met onze dochter Nienke en vriend Maarten gemaakt. Zij woont in Amsterdam en bij aankomst zie ik meteen een parkeerplek. Met een parkeerbetaalpaal in de buurt de zaken voor de komende uren geregeld. Wijntje en Turkse maaltijd bij dochter en gezellig bijgepraat. Dan weer naar huis en bij vertrek zie ik een bon achter de voorruit. Dat is onterecht, ik heb betaald. Gelukkig zit ook een betaalbewijs dat door de parkeerwachter uit zijn computer is gehaald erbij, maar toch blijft de twijfel of ik nu toch nog een parkeerboete zou moeten betalen. Maar cition is telefonisch niet eenvoudig bereikbaar en al helemaal niet 's avonds.

Bij thuiskomst dus maar bezwaarformulier van site ingevuld. Hopelijk bespaard ons dit een onterechte betaling van 54 euro.....

Woensdag eerst kantooroverleg en dan naar staatssecretaris Atsma thuis in Surhuisterveen. Hij heeft commissie I en M uitgenodigd voor informeler overleg (geen pers etc. en geen formaliteiten) en een nadere kennismaking. Ik ben er als eerste en kijk in de royale tuin achter de woning. Helaas regent het ook hier zodat we binnen gaan zitten. Na de koffie en suikerbrood en algemene informatie uitwisseling merken we extra dat Joop een echte wielrenfan is en hij vertelt dan ook vol enthousiasme over de wieleractiviteiten rond Surhuisterveen, met het criterium met de tourwinnaar Evans als deelnemer en winnaar als laatste toppunt. Dan gaan we met een busje de omgeving een beetje verkennen en we horen e.e.a. over de veenweide geschiedenis, de subsidies voor behoud van landschapselementen/houtwallen en zo komen we op een oude vliegstrip van Philips die inmiddels in gebruik is bij een jonge en enthousiast amateur vliegclub met 130 leden, die beschikken over enkele Ultra-light vliegtuigjes en enkele kleinere vliegtuigen. We krijgen iets over de geschiedenis van de club te horen, en ook over gedetailleerde regelgeving voor kleine vliegtuigen met allerlei nutteloze info uitwisseling in een tijd van veel communicatie die al automatisch gaat. En ook onhandige grenzen in gewicht etc. Zal wel tot Kamervragen of moties leiden denk ik.

En dan kunnen we rondkijken in de hangars en de vliegtoren, waar zonder radar wel een goede communicatie met mensen in de lucht mogelijk is, en dan kunnen we doordat het weer opklaart gelukkig ook nog de lucht in. In groepjes gaan we mee in de luchtvaartuigen. Zo'n twintig minuten in de lucht.

Als je sommige vliegtuigen aan de grond van dichtbij ziet, dan begrijp je weer beter waarom je hier nog het echte vlieggevoel krijgt. Deels eenvoudig raamwerk en doekbespanning. Dit rammelt/schudt nog een beetje, hier voel je iets drukverschil met een hupje in de lucht etc. Leuk, leuk, leuk...... We zien zo het Friese landschap met deels ook houtwallen langs weilanden, maar vooral ook veel weidsheid en veel water van boven af. Fantastisch om te zien.

Na afloop drinken we een borrel en eten een hapje in het "plaatselijk café" Kolkzicht, dat geen zicht meer biedt op een kolk maar dat echter over een prima keuken beschikt. Dan naar huis en zo is een semipolitieke dag ten einde.

We horen dan dat de technische briefing over het Europese steunfonds waarschijnlijk leidt tot een politiek vervolg en dat de Kamer terug moet komen van reces. Nu zal dat de hele Kamer zijn en niet alleen de woordvoerders zo wordt verondersteld. Ik krijg daarover dan ook al een sms.

Donderdag is mijn moeder jarig: ze wordt 75 jaar. Ik bel haar al even en we gaan er vanavond nog heen. Het is prima weer en eigenlijk te warm maar ik ga toch een Paasvuurhoop maken van alle snoeihout uit de boomgaardheg. Het zweet gutst van het hoofd en ik hoor daarnaast dat de beurs weer onderuit gaat. Het geeft allemaal wel financieel negatieve ideeën voor de toekomst. Maar goed. We kunnen als politici niet veel meer doen dan nu wordt gedaan, steun geven aan beleid en steun aan de markt. In diverse programma's zie ik mensen meningen geven over de Europese zorgen en nu komt ook een Franse bank nadrukkelijk in een negatief financieel daglicht te staan. Tsja, waar gaat dat heen........ Ik zie een mail en telefoontje dat het inderdaad woensdag terug komen van reces wordt. Volgende week dinsdag debatteren de woordvoerders en woensdag dan plenair vervolg en afronding met stemming met naar verwachting een motie van SP. Dan 's avonds naar ma voor glaasje wijn en gesprekje over de laatst 75 jaar. Mijn broers al of niet met echtgenote zijn er ook (geweest).

Vrijdagmorgen een beetje kantoor en dan met Rotary naar klompenfabriek. Hier zijn de draagklompen steeds minder belangrijk, hoewel er wordt gewerkt aan een product dat minder pijn doet aan de wreef door zachte klompwreef te maken. Belangrijkste is nu de productie en export van klompsouvenirs.

Regenachtige middag besteed met opruimen bureau en voorbereiden radioprogramma voor zondag.

Zaterdag dan klaarzetten en helpen regelen van feestje van ma. Tussentijds thuis nog een politiek gesprek dat nog een vervolg krijgt. Soms wordt je verrast door ontwikkelingen. Komt later nog wel weer aan de orde. Bij moeder zal feestje in de woonkamer en de aansluitende tent zijn, de tent is bereikbaar via open schuifpui. Het wordt gezellig met alle familie en bekenden en een hapje en drankje. Dat het daarbij iets regent deert de meesten niet. Zelfs een grote parasol biedt dan al voldoende bescherming tegen water van boven. Ik maak nog afspraak met tante over bezoek aan de Tweede Kamer gebouwen, wellicht zelfs a.s. woensdag als we terug zijn van reces. Kan ze ons als Tweede Kamerleden meteen een beetje in actie zien. Politiek komt weer op gang.

Tot volgende week.

Johan Houwers