Van Baalen: Institutioneel boetseren

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, August 19 2011.

'Het is een fout antwoord op de verkeerde vraag', zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president willen regeringsleiders van de 17 eurolanden twee keer per jaar bijeen laten komen. De Belg Herman Van Rompuy zou als 'president van Europa' die regering moeten gaan leiden.

Robert Giebels

'Institutioneel boetseren', noemt Van Baalen dit plan. 'Nederland moet het voortouw nemen in het 'nee' zeggen tegen deze plannen. Het is nog niet te laat.' Wat Merkel en Sarkozy voorstellen is onhelder: 'Welk mandaat krijgt Van Rompuy? Wat is de rol van de Europese Commissie? Wat Duitsland en Frankrijk hebben bedacht, is het opvoeren van de druk op de eurolanden. Dat heeft de laatste tien jaar al niet gewerkt en nu gaat het ook niet werken.

'Kies voor het naleven van de afspraken. Kies voor automatische sancties en leg het opleggen van die straffen bij de Europese Commissie. Benoem een eurocommissaris die onafhankelijk kan handelen. Precies zoals de eurocommissaris voor Mededinging autonoom bijvoorbeeld aan Microsoft een boete kan opleggen.'

Volgens Van Baalens partijgenoot premier Rutte betekenen automatische sancties niet dat er bevoegdheden worden overgeheveld van Nederland naar Brussel.

Van Baalen ziet dat anders. 'Er komt meer macht naar Brussel. Per slot worden dáár die straffen opgelegd. Die eurocommissaris van mij wordt dan ook een hele machtige meneer of mevrouw.'