Verbod Gay Pride Servië dreigt

Source: K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, published on Wednesday, August 24 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

Helaas is in veel landen, niet eens zo gek ver van ons vandaan, de acceptatie van homosexualiteit nog lang niet normaal.

Waar in Nederland de Gay Pride is uitgegroeid tot groot feest in de Amsterdamse grachten en het feest door homo’s en hetero’s samen wordt gevierd, is het in Servië een veiligheidsprobleem.

Het hoort normaal te zijn dat een Gay Pride gehouden kan worden zonder dat er gewonden te betreuren zijn. Een land dat zichzelf ziet als toegroeiend naar de Europese Unie moet daar zeker hard aan werken. Hoewel we snappen dat dat -helaas- niet in een dag lukt en er serieuze veiligheidszorgen zijn, is het verbieden van een Gay Pride de verkeerde oplossing. Het probleem zit ‘m bij degenen die zo’n manifestatie met geweld zouden willen verstoren, niet bij de deelnemers die hun vrijheid willen vieren.

Samen met collega Jeanine Hennis-Plasschaert heb ik de staatssecretaris dan ook opgeroepen Servië hierop aan te spreken:

Schriftelijke vragen van de leden Dijkhoff en Hennis-Plasschaert (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over de Gay Pride in Servië

  • 1. 
    Kent u het artikel “Verbod op Gay Pride Servië dreigt” van www.gk.nl?
  • 2. 
    Hoe beoordeelt u de breed gedragen weigering van de Servische autoriteiten om mee te werken aan de organisatie en beveiliging van een Servische Gay Pride?
  • 3. 
    Is er in Servië sprake van vooruitgang op het gebied van rechten voor sexuele minderheden en de publieke houding tegenover deze groep, die volgens de Europese Commissie in 2010 nog blootstond aan bedreigingen en discriminatie zonder de nodige bescherming van de overheid?
  • 4. 
    Bent u in tegenstelling tot de Servische Vice Premier Ivica Dacic met de VVD van mening dat de gelijke behandeling en bescherming van sexuele minderheden wel degelijk een rol moeten spelen in het stabilisatie- en associatieproces tot de EU en bij eventuele latere toenaderingen, aangezien de EU een waardengemeenschap is en rechten van sexuele minderheden ook deel uitmaken van de jaarlijkse voortgangsrapportages van de Europese Commissie?
  • 5. 
    Zult u er bij uw Servische collega op aandringen dat de rechten van sexuele minderheden beschermd moeten worden? Zult u er tevens op wijzen dat de rechten van sexuele minderheden deel uitmaken van de jaarlijkse voortgangsrapportages van de Europese Commissie over Servië en daarmee wel degelijk een rol spelen in het stabilisatie- en associatieproces en eventuele latere toenaderingen?
  • 6. 
    Zult u deze kwestie onder de aandacht brengen van uw collega’s in de Europese Raad?

Deel dit bericht: