Werkbezoeken

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, August 24 2011.

Tijdens het reces is er ruimschoots tijd beschikbaar voor het afleggen van werkbezoeken. In de afgelopen week ben ik onder andere naar de Vereniging van Potgrondfabrikanten geweest en heb ik een zomerstage gedaan bij Staatsbosbeheer in de Weerribben. Onderstaand een kort verslagje.

Op 18 augustus heb ik samen met mijn collega’s Janneke Snijder en Johan Houwers een werkbezoek gebracht aan de Vereniging van Potgrondfabrikanten (VPN). Wij waren te gast bij het bedrijf Jiffy in Moerdijk. De VPN is de brancheorganisatie van de Nederlandse potgrondsector. Een sector met een jaaromzet van circa 300 miljoen euro. Een belangrijk deel van de productie blijft in Nederland en een derde is bestemd voor de export. De substraten (= potgrond = mengsel van natuurlijke grondstoffen met eventueel meststoffen toegevoegd) zijn een belangrijke basis voor de groente- en sierteelt in Europa.

Potgrond wordt gemaakt van verschillende grondstoffen uit diverse landen. De productie vindt veelal in Nederland plaats. De belangrijkste grondstof voor potgrond is veen. Maar ook producten als kokos, boomschors en perlite (vulkaanerts) worden gebruikt. Tijdens het werkbezoek is mij duidelijk geworden dat potgrond zonder veen geen alternatief is. Veen heeft unieke eigenschappen, is schoon en ruimschoots beschikbaar. Met name de beschikbaarheid viel in positieve zin op tijdens dit werkbezoek. Per jaar wordt er 0,04% van het areaal veen gebruikt. Dat is minder dan er per jaar aan veen wordt verstookt in ovens voor het opwekken van energie. Na een rondleiding op het bedrijf hebben we gesproken over de veenproblemen. Met name het biodiversiteitsbeleid in de veenproductiegebieden en het beleid met betrekking tot dierlijke eiwitten in meststoffen kregen hierbij veel aandacht.

Op 23 augustus heb ik samen met collega Erik Ziengs een zomerstage gedaan bij Staatsbosbeheer. Het thema van deze zomerstage was Recreatie in Natura 2000 gebied. En waar kan dat beter plaatsvinden dan in de Weerribben. Na een inleiding over Staatsbosbeheer en een rondleiding door het bezoekerscentrum zijn we met een boot het gebied in gegaan. We hebben gesproken met ondernemers over de kansen van dit gebied maar uiteraard ook de belemmeringen en zorgen.

Beide werkbezoeken hebben mij weer inspiratie gegeven voor de komende debatten. Voor foto’s van beide werkbezoeken verwijs ik u graag naar het tabblad foto’s.