Blog Mozambique en Kenia, zaterdag 20 augustus

Source: Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, published on Saturday, August 20 2011.

Eens per jaar gaat de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse zaken met de woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking op werkbezoek. Dit jaar gaan we naar Mozambique en Kenia. Op zaterdagochtend verzamelen we (zeven Kamerleden, en een iemand van de ambtelijke ondersteuning) op Schiphol om naar Johannesburg te vliegen.

Vanuit daar door naar Mozambique. De sfeer is goed. Hoewel we elkaar in de Kamer op de inhoud bestrijden, is het op reis gaan met elkaar leuk. Wij vliegen als Kamerleden businessclass. Jammer, want dan gaat het reisbudget van de commissie wel erg snel op. Van mij mogen we gewoon economyclass vliegen. De vliegduur is meer dan tien uur. Mooi de tijd om me in te lezen.

Mozambique staat op een cruciaal punt in haar ontwikkeling. In het straatarme land zijn belangrijke grondstoffen gevonden. Zo komt de winning van steenkool langzaam op gang, evenals het boren naar gas. Er zullen veel dollars het land binnenkomen. Dat kan een enorme boost aan de economie geven en daarmee veel Mozambikanen uit de armoede halen, maar het geld kan ook door corruptie in de zakken van de elite verdwijnen. Buitenlandse investeerders hebben belang bij politieke stabiliteit en ondersteunen de zittende machthebbers. Het westen doet daar in de vorm van ontwikkelingshulp aan mee. Het Mozambikaanse volk is de politieke elite inmiddels beu en heeft behoefte aan verandering. De economie van dit straatarme land groeit, maar enkel de elite en de buitenlandse investeerders profiteren.

Maatschappelijke verandering is nodig om inkomen en macht eerlijker te verdelen. Het is een tweesprong; gaat het land Angola en Nigeria achteraan met corruptie, slecht bestuur en een grote kloof tussen arm en rijk of gaat het land zich socialer ontwikkelen en neemt het alle Mozambiquanen mee in de ontwikkeling?

Het is ‘s avonds laat wanneer we in Johannesburg landen. Daar maken we een tussenstop. Hoewel koud -want winter in de regio- is de geur onmiskenbaar Afrikaans. In Johannesburg staan de ambassadeurs uit Zuid-Afrika & Mozambique ons al op te wachten. Tochtje naar het hotel, borrel met de ambassadeurs en dan slapen voor een korte nacht. Morgen door naar Mozambique.