Dadaab

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, August 27 2011.

In Somalië hebben naar schatting 3,7 miljoen mensen hulp nodig. Al ruim 20 jaar terroriseert el Shabab de bevolking van Somalië. Somalië is een land van clans en pastoralisten en el Shabab doorbrak de al eeuwenlang bestaande clancode. Vermoedelijk wordt el Shabab geïnfiltreerd door al Qaida elementen en ook Eritrea wordt gezien als een sponsor van deze terreurgroep. Ze hebben geen enkele steun onder de bevolking en verbieden mensen zich te verplaatsen. Dat is juist wat Somaliërs al eeuwen doen als reactie op droogteperioden. Inmiddels hebben ruim 400.000 Somaliërs de weg gevonden naar Dadaab.

Dadaab was een slaperig dorpje dat precies op de evenaar ligt, 110 km. Ten westen van de Somalische grens. Sinds 20 jaar is in de buurt van Dadaab een vluchtelingenkamp opgetrokken dat nu het grootste ter wereld is. Iedere dag komen er ongeveer 1200 vluchtelingen bij. Samen met de Kamerdelegatie bezocht ik deze kampen vandaag. Ik ben eerder in andere vluchtelingenkampen geweest en wat hier met name opvalt is de enorme schaal. Er zijn subkampen gesticht, IFO 2 en IFO 3. Deze laatste uitbreiding van het grote kamp is in 3 weken volgestroomd met 20.000 vluchtelingen. Ter plaatse wordt keihard gewerkt door vele, vaak jonge mensen, die zich inzetten voor deze vluchtelingen. We spraken met vertegenwoordigers van de vluchtelingen, o.a. met jongeren die in het kamp zijn geboren en hier al 18 jaar wonen zonder enig perspectief voor hun toekomst.

Zoals één van hen zei: ' in this place you cannot dream.'

Natuurlijk moet humanitaire hulp worden geboden, maar er moet ook perspectief worden gebracht. Mensen moeten niet het uitzicht hebben van nog eens 20 jaar in een kamp midden in de woestijn. Een troepenmacht van de Afrikaanse Unie, AMISON, boekt nu succes en heeft el Shabab uit Mogadishu verdreven. Deze troepenmacht heeft ondersteuning nodig, bijv. voor het verplaatsen van troepen of het leveren van munitie.

Daarnaast moet ook de Keniaanse bevolking rondom de kampen bijgestaan worden. Stel je eens voor; een vluchtelingenkamp zo groot als Almere ergens bij je in de buurt!

Het de wortel allerbelangrijkst is om el Shabab irrelevant te maken en law and order in Somalië te herstellen. Dan kan ook de piraterij eindelijk eens bij de wortel worden aangepakt!