Dadaab - vluchtelingenkamp - Main contents
Dadaab (27 augustus 2011) - ‘s Werelds grootste vluchtelingenkamp ligt in het oosten van Kenia op iets meer dan 100 kilometer van de grens met Somalia. Hier komen dagelijks uitgehongerde en uitgedroogde vluchtelingen aan. Nog vaak sterven mensen op de weg tussen de grens en het kamp. En onderweg in Somalie worden vluchtelingen overvallen en vrouwen verkracht. Vlakbij de grens houden Keniaanse troepen de wacht. Net over de grens is het ook gevaarlijk. Ondanks dat wil de Keniaanse overheid juist dat daar vluchtelingen worden opgevangen om de toestroom naar Kenia te stoppen. Humanitaire experts wijzen op het gevaar dat dan deze kwetsbare groep een te gemakkelijk doelwit worden voor al-Shabab en andere gewapende groepen.
In Dadaab verblijven meer dan 420.000 vluchtelingen. Een groot aantal al een lange tijd. Er zijn drie kampen, Ifo, Hagadera en Dagahaley. Die bestaan al sinds begin jaren negentig en waren destijds gebouwd om elk zo’n 30.000 vluchtelingen op te vangen. In Hagadera verblijven nu zo’n 100.000 vluchtelingen en zo’n 20.000 nieuwkomers aan de rand van het kamp. In het kamp bezoeken we een zogenoemd ‘stabilization center’ waar zwaar ondervoede kinderen worden geholpen.
Daarna zijn we in Ifo 3 geweest. Drie weken geleden was dit nog een lege vlakte. Nu verblijven hier 20.000 vluchtelingen. Hoewel het aantal nieuwe vluchtrlingen wat is afgenomen naar zo’n 1200 per dag zijn kinderen zwaarder ondervoed dan in de maand ervoor.
‘De humanitaire operatie, metname in Somalie zelf, is zeer gecompliceerd’, zegt Kiki, de VN coordinator voor humanitaire zaken. Ik ken haar nog vanuit de tijd dat ze in Soedan werkzaam was. ‘Het is vijf keer zo moeilijk als de humanitaire operatie in Darfur’, zegt ze.
In Somalie is het grootste probleem toegang en onveiligheid. In gebieden die al-Shabab onder controle heeft, is het bieden van hulp niet onmogelijk maar zeer ingewikkeld. Vooral in de Afgooye corridor, een gebied waar ongeveer 400.000 ontheemden verblijven, is dat moeilijk.
Het is afwachten wanneer in Somalie zelf, vooral rond Mogadishu, grootschalige hulpverlening tot stand zal komen. Al Shabab heeft zich uit Mogadishu terug getrokken maar het is onduidelijk of dat slechts tijdelijk is of niet. Wat zeker is, is dat deze crisis niet snel voorbij is. Er wordt regen verwacht in oktober maar men is bang dat dat weinig zal zijn.