CDA: eerste stap voor uitbreiding EHEC-noodfonds gezet

Source: Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, published on Tuesday, August 30 2011.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het voorstel van CDA-Europarlementariër Esther de Lange om in de begroting van 2012 een aanzienlijk bedrag te reserveren om producenten tegemoet te komen die schade hebben geleden als gevolg van de EHEC-crisis dit jaar.

"Een eerste stap, maar wel een hele belangrijke. De media-aandacht rond de EHEC-bacterie is flink afgenomen maar voor de telers is de crisis verre van over. Er zijn al meerdere bedrijven failliet gegaan, terwijl een groot aantal andere telers door de gevolgen van de crisis nog iedere dag vechten om te overleven. Juist nu hebben ze onze steun hard nodig", aldus De Lange.

Op voorstel van De Lange wil de landbouwcommissie ook de promotiemaatregelen voor deze sector uitbreiden. Nu de landbouwcommissie akkoord is met het plan van De Lange zullen de voorstellen in de Budget-commissie van het Europees Parlement behandeld worden. Als ook die commissie akkoord gaat dan wordt het voorstel onderdeel van de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad. "We zijn er dus nog niet, maar een eerste stap is gezet. De situatie ligt me na aan het hart en onze groentetelers kunnen erop rekenen dat ik mijn uiterste best zal doen ook mijn budgetcollega´s achter dit plan te krijgen."