Week 34

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, August 30 2011.

Zondag 21 augustus gaan Gerrie en ik eerst kijken naar een of enkele andere auto's, en we slagen daar wel in. Dan op tijd richting Amsterdam omdat we op uitnodiging van watergraaf Johan de Bondt samen met hem en o.a. zijn "kunstadviseur" en voormalig waterschapsbestuurder Cox Habbema, gaan kijken bij een concert op ponton in gracht. Op de loop daar naar toe hebben Johan en ik bij toeval onze oud VVD-leider Frits Bolkestein ontmoet. We maakten een kort praatje en nodigden hem uit ons te vergezellen, maar hij had al andere plannen. Concert was fraai en veel publiek ook zo langs gracht. Ook Clairy Polak kwam bij ons zitten luisteren. Met Johan over allerlei oudere mobiliteitszaken in Gelderland gesproken en ingehaakt op actualiteit. Zijn visie en doorzettingsvermogen als gedeputeerde hebben Gelderland o.a. een betere Betuweroute gebracht, ook duurdere...

Maandag begeleid ik een burger naar de gemeente om ook eens weer mee te maken wat er zoal komt kijken als iemand een ouder gebouw wil bewaren en er een andere functie aan wil geven. Ik hoor allerlei regels die ik zelf mede heb vastgesteld als raadslid, maar verbaas me toch ook wel over het detailniveau en over alle bijkomende kosten. De ambtenaren zijn meedenkend en meewerkend en zeker ook vriendelijk, hoewel ze iets verbaasd zijn over mijn aanwezigheid. Ik leg uit alleen mee te luisteren en dat ik verder niet in proces wil ingrijpen omdat ik er ook als raadslid wellicht oordeel over moet (of mag) geven. Handen vrij is dan wel zo goed voor allen.

Als we de vraag neerleggen naast allerlei andere vragen en als ik mijn eigen kennis van het gebied en de kennis van de recente besluitvorming bezie dan zie ik wel veel inconsistentie. Wel gunstige inconsistentie in die zin dat er ook regelmatig - door college of raadsbesluiten - meer kan dan dat we in regels vast hebben liggen, maar het blijft moeilijk in te zien waarom er een compensatie middels afbraak van gebouwen (afbouw van verstening in het buitengebied zeggen ze dan) moet komen als je iets gedaan wilt hebben van de gemeente, terwijl dat elders met regelmaat niet gebeurt en sterker nog er ook elders in het buitengebied gewoon verstening wordt toegevoegd. Let wel; ik ben voor die extra (bebouwings)mogelijkheden maar ik heb wel enige moeite met de vaste regel van inleveren van vierkante meters, ook als je helemaal niks bijbouwt, maar alleen een ander gebruik wil. Minder regels .....

Dinsdag de nodige makelaarsafspraken en dan 's avonds een VVD afdelingsbestuursvergadering. Gaat goed en vlot en we denken goed na over meer jongeren in VVD bestuur en meer jongeren actief laten worden. VVD moet goede bestuurders hebben en aansluiting bij jeugd houden. Veel goede ideeën die we gaan uitwerken. Voor deel ook met andere partijen samen te doen. Politiek gaat vaak over toekomst en die is voor de jeugd. We maken afspraken over jeugdige leden die mee gaan lopen. VVD heeft de toekomst, ook in Winterswijk!!! Dan vervolmaken we de plannen voor het reisje naar Den Haag. De deelname wordt groter en de bus ook, nu dan nog wel enkele plekken vrij maar die worden vast gevuld.

Als U mee wilt om te zien hoe er in Den Haag wordt gewerkt dan bent U welkom om mee te gaan vanuit Winterswijk op woensdag 14 september, een hele dag Den Haag met enthousiaste en betrokken VVD’ers. Kom gerust mee en meldt U bij mij of VVD-bestuurders.

Woensdag dan hele dag politiek: met trein naar Amsterdam en daar naar Greenpeace, gekeken naar visie van Greenpeace op visserijbeleid en gesproken op Sirius met o.a. oud-Winterswijker Tom Grijsen. Ook andere politieke partijen waren vertegenwoordigd. Leerzaam, ook omdat er door professor dr. Han Lindeboom nog uitgebreid werd ingegaan op de ontwikkelingen door de jaren heen. Ook kijk op sluiten van gebieden, en effect daarvan op visstand. Sterk voor VIBEG akkoord, maar er moet nog meer worden gedaan zo zeggen ze. Idee voor bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening op zee, vind ik geen gek idee: ruimte verdelen en dan ook ruimte laten voor ontwikkelingen.

Dan voorgesprek met communicatiemedewerkster Kiki ter voorbereiding van deelname aan een uurtje radio bij BNR. Actualiteit goed doorgenomen, en enkele thema's besproken. Dan het radio uur zelf gedaan, leuk en zo iets gaat heel vlot. Reactie o.a. op storing Euronext en Europroblemen. Een uurtje proberen vlot in korte zinnen en ontspannen een duidelijk verhaal neer te zetten. Na afloop met trein weer naar Winterswijk en daar bij fractiegenoot Frank Roerdinkholder en Ilona Hoving, die een zeer royaal huis hebben gebouwd in Meddo-city, de housewarming gedaan. Leuke wijk en goed voorbeeld van nut en noodzaak van beperkte bouw in buitengebied. Barbecue, rondkijken, horen van de gitaarhobby van Frank en even weer een beetje yennen en sparren zodat iedereen weer klaar is voor fractiebijeenkomst volgende week. We zijn uitgerust en vol enthousiasme om Winterswijk weer iets liberaler te maken.

Donderdag dan een dagje werkbezoek aan Oost Nederland: ik ga per trein naar Zwollen en daar gaan we met de auto vanaf station naar Vitens lokatie "Engelse Werk". We worden perfect bijgepraat en krijgen rondleiding. Vitens wordt steeds bedrijfsmatiger, minder mensen meer automatisering en efficiënter voor groter gebied. Het werkgebied is nu ook groot genoeg, nu eerste andere waterbedrijven zien groeien/fuseren, en ondertussen ook kijken wat er in buitenland gedaan kan worden. Deels zoals nu via ontwikkelingshulp, maar dat kan ook best commercieel zo denk ik, samen met Vitens. De belangen van onze afnemers mogen natuurlijk niet in gevaar komen, dus wel scheiding in werkzaamheden aanbrengen.

Dan houtbewerkingsbedrijf Foreco bekeken waar hout wordt opgewaardeerd door injecteren van middelen om zo duurzamer en nuttiger te zijn. Ook veel natuurlijke materialen in kindertoestellen verwerkt. Goede zaak en mooi bedrijf in buitengebied van Dalfsen.

In Almelo kijken we bij zuiveringsadviesbedrijf op gebied van water dat ook als veel samen met waterbedrijf doet in buitenland. Zoals we in topsector willen kan er zo ook winst en werk gehaald worden uit onze waterkennis. Kansen benutten. Wel horen we dat er soms problemen kunnen zijn met de garanties als bedrijven op grotere schaal zaken doen in buitenland. Kredietverzekering is dan probleem, maar de overheidsgaranties kunnen dit oplossen.

Dan contact met Financieel Dagblad die ook graag VVD-standpunt willen over commerciële activiteiten van Nederlandse waterbedrijven in buitenland. Dat kan onder voorwaarden.

Tot slot rondgekeken in Winterswijk omdat ik mijn medewerkers/collega's ook graag Winterswjik wil laten zien. We sluiten af met een gezellige Chinese maaltijd in het Winterswijkse buitengebied.

Vrijdag naar het gemeentekantoor om samen met vele andere genodigden te kijken naar corso vanaf de gemeentelijke tribune. We krijgen er nu ook tekst en uitleg bij en dat werkt goed. De corsowagens zijn echt fraai en het weer is ons gunstig gezind; het blijft droog terwijl enkele kilometers verder donkere wolken en regen langstrekken en enkele uren later - na de optocht - er wel forse regen en wind zijn geweest. Goede timing.. Ik ben dan nog even taxi voor een Rotarylid omdat het mijn beurt is. Ik ben er niet altijd op vrijdag dus heb ik mijn beurt niet geruild. Moet dan wat eerder weg bij gemeente, maar heb mijn clubbijdrage geleverd en ik heb ook met ons oudste clublid samen met Gerrie nog heel gezellig nagepraat na onze clubbijeenkomst.

We hebben ons daarna in het volksfeest gestort en dat hebben we ook op zaterdag gedaan met corso kijken, koffie drinken, biertjes drinken en veel mensen ontmoeten. Ook oude bekenden en voormalig klasgenoot en kaartmaatje Eric Schreurs, die uit Den Bosch ons dorp met volksfeest weer eens bezocht. Hij is actief bij muziekkrant Oor zo begreep ik.

Als we dan met een oom uit Luxemburg en Gerrie's moeder nog een hapje gaan eten is het volksfeest al weer voorbij.

Wel heb ik de sterke indruk - ook uit eigen ervaring - dat het heel gezellig is als alles zo dicht bijeen rond de markt staat. Ook goed voor horeca en de voorzieningen zijn best goed. Dus van mij mag er een tent worden gekocht die we dan vaker in het centrum kunnen opzetten voor allerlei activiteiten. Maar ik moet dat wel afwegen tegen de kosten en dan is er wellicht ook nog meer ruimte voor commercie zodat het helemaal niet zoveel duurder hoeft te zijn.

Ook verder in het jaar is het belang van een horecaconcentratie rond de markt volgens mij een goede zaak.

Ben benieuwd of dat ook de uitkomst van de evaluatie is, en wat het financieel betekent... Want de gemeente heeft eigenlijk geen geld.

Wellicht komt er ook nog een moment dat het grootste gebouw op de markt ook meer betrokken en gebruikt kan worden bij de festiviteiten.

Maar of het kerkbestuur dat ziet zitten?? Daarvoor is nog wel wat geduld en overleg nodig, maar bijvoorbeeld de kinderspelen daar doen zou prima kunnen denk ik. Zo groeit een band tussen kerk en volksfeest, en wie weet wat toekomst brengt. Mar dat is voor (veel) later en geen zaak voor politiek.....

Nu eerst kortere termijnwerk, en komende week is weer politieke werkweek.

Johan Houwers