Week 35

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, September 5 2011.

Zondagmorgen mijn radioprogramma weer met plezier gedaan, liep prima, leuk spelletje: de jaarteller. Dan opgehaald door Chris van den Bos en samen (regenbuien genoeg) onderweg naar de VVD Kamercentrale Gelderland barbecue en eerst deels stadswandeling en golfclinic. Door regen iets anders dan gedacht maar toch gezellig bijgepraat, allerlei ontwikkelingen besproken en geluisterd naar een enthousiaste KC voorzitter die er weer iets extra's van wil maken. Na afloop met Chris terug naar Winterswijk en nog even op bezoek bij Henk te Kulve die zijn 55e verjaardag vierde. Hoewel ik later ben heb ik toch in gepast tempo de voor mij blijkbaar ingeschatte fles witte wijn leeg gedronken, met plezierige gesprekken en ouderwetse lol. Wij zijn ongeveer de laatste die de party per fiets verlaten.

Maandag een kantoormorgen, en dan laatste actie voor werkbezoek met Cora van Nieuwenhuizen en Malik Azmani aan ons AZC in Winterswijk. Is leuk bezoek, waarbij we de actualiteit in immigratiebeleid horen, aantal instromers en verblijvenden neemt af. Beleid heeft succes. We kunnen dan de passende sobere huisvesting zien, betrokken en duidelijke medewerkers en zien ook dat asielzoekers zich al vlot ICT gebruikers tonen. Asielzoekers kunnen als ze zijn toegelaten ook vrij kiezen waar te wonen en er blijven er niet veel in Winterswijk. Meesten willen naar "grote stad". Dat er gefaciliteerd wordt in gescheiden computer gebruik door mannen en vrouwen kunnen we minder waarderen.

Dan bij ons thuis een broodje gegeten (door het frisse weer helaas niet in de tuin) en Cora weer naar trein gebracht. Zij heeft pech want zowel heenreis, als ook de terugreis blijkt een OV hindernis-reis. Zelfs deel van de reis met bus in plaats van trein. Niet goed, moet dus zeker beter, dus alle reden voor deels verdubbeling spoorrails, meer passeerplaatsen.

's Avonds dan de fractievergadering, eerste na vakantie. Veel zaken doorgenomen. VVD is blij met liberaler RO beleid, maar het moet niet zo zijn dat sommigen ver voor muziek uitlopen met in praktijk brengen van hun ontwikkeling, omdat dat naar anderen niet terecht zou zijn. Gelijkheid. Ambtelijk en ook college moet wel rekening houden met voorwaarden van raad bij medewerking. De fractie acht kritiek op Steengroeve theater wel wat overtrokken. Was ook goede promotie voor de streek. Er komt misschien zelfs een excuusbrief van ministerie of afdeling ...... Partijen gaan toch wel convenant tekenen dus die zien het ook niet al te donker in.

Dinsdag een makelaarsdag, inclusief toekomstbespiegeling van de makelaardij branche met collega en 's avonds een keer gekeken bij voetbalwedstrijd van zoon. Ging er vrij hard aan toe en dat is niet zijn sterke punt. Toch leuk en enige trots zo'n voetballende zoon op redelijk niveau. Hij wordt nog beter dat denk ik (vooral als vader) te zien, inzicht en vertrouwen zijn goede basis.

Woensdag vroeg naar Velp voor RO gesprek. Nuttig te zien hoe zaken in praktijk uitpakken en dat het met iets soepeler regels beter kan. Gaan we aan werken. Dan enkele interne gesprekken in Den Haag. 's Avonds in redelijk leeg Nieuwspoort hapje eten en met enkele lobbyisten een borrel drinken.

Donderdag naar ministerie van I en M met partijcommissie Ruimte. We horen van minister Schultz van Haegen de plannen voor structuurvisie en omgevingswet. Open gesprek waarvoor bij leden veel waardering is. Dan naar Amsterdam waar we door (8 mans-)fractie en diverse deskundigen worden geïnformeerd over allerlei ontwikkelingen in Amsterdam. Ook met bus uitgebreid rondgekeken. Zo weten we meer van de Zuid-as, de havenontwikkelingen, woningbouw etc.

Met collega naar Den Haag gecarpoold en daar nog in Kamergebouw nog laat post bijgewerkt.

Vrijdag dan met OV naar Zeist, conferentieoord, om daar het fractieweekend te hebben. We bespreken veel waar ik weinig van wil of kan opschrijven. Wel inspirerend en duidelijk dat er veel werk te doen is en dat echt iedereen er toe doet. Gaat om VVD als team. Vrijdag avond kunnen we dan nog laatste stukje zien van Oranje -team prestatie (11-0 winst en oogstrelend voetbal), maar ook horen we van de ICT problemen. Ultiem succes en falen kunnen dicht bij elkaar liggen.

Zaterdag eerst vervolg fractiebijeenkomst, en na de lunch dan met trein naar Winterswijk waar ik laat in de middag nog een beetje meemaak van Woolds Feest, een soort oogstfeest/volksfeest met optocht, spellen, lol, muziek en veel drank. Daar zo midden invallen is bijzonder maar 's avonds kan ik al aardig weer meedoen. Even integratiegevoel. Hier zie ik nog helemaal niks van eventuele bezuinigingen of slechte tijden. De zaken gaan zeker nog goed in het Woold, ook bij de agrariërs, of anders denken we met elkaar, och een dag of twee feest moet er nog wel afkunnen. En zo is het ook.

Bezuinigen hoeft niet alleen maar treurnis te zijn, je kan ook er ook weer in leren kiezen. Hoe dan ook: Woolds Feest gaat gewoon door. Tussen de bedrijven door zie ik nog het interview met Frits Bolkestein. Ben het niet met hem eens, want Griekenland moet in euro blijven (anders zal er een zeer diepe extra recessie komen door alle onzekerheid etc.), maar zijn opmerking over de stilstaande klok die ook twee keer per dag gelijk heeft vind ik wel heel treffend.

Eigenlijk is het Woolds Feest wel een goede afsluiting van een laatste stukje reces en nu weer aan het werk in de Kamer.

Den Haag: ik kom er weer aan.

Johan Houwers